Nordea haler ind på Danske Bank

Krigen om at være den bedste og største bank i Danmark raser for fuld styrke, og Nordea ser i stigende grad ud til at løbe fra konkurrenterne, også ærkerivalen Danske Bank.

Nordea banks hovedkvarter Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den svenske storbank Nordea stormer frem i Danmark. Nye kunder nærmest vælter ind i butikken. Samtidig har de gamle og eksisterende kunder travlt med at udvide deres engagement. Men omkostninger og tab falder også.

Derfor kan banken nu prale af at have flere kunder, mere kapital og højere lønsomhed end nogensinde før – midt under en finanskrise, som ellers skaber store problemer for de fleste andre banker.

Landechef Michael Rasmussen for Nordea i Danmark taler da også om »stigende markedsandele«, »28.000 nye kunder det seneste år«, »syv procent færre ansatte«, »lavere omkostninger«, »stigende udlån« og tilsvarende ting, når han skal sætte ord på 2012, der ellers næppe bliver husket for et jubelår for dansk bankvæsen.

Den gunstige udvikling betyder, at Nordea haler hastigt ind på Danske Bank. Det sker endda på flere områder. For mens Danske Bank for tiden taber kunder i stor stil, så har Nordea travlt med åbne nye konti og byde velkommen til 80 nye kunder – om dagen.

Flere længder foran

Men Nordea kan også prale af at have et overskud på lige over 23 milliarder kroner efter skat. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen på hele 11,6 procent sidste år, hvilket er flere længder foran Danske Bank, som er nede under fire procent i de første tre kvartaler af 2012, som der indtil videre er tal for. Danske Bank udsender først sit årsregnskab torsdag 7. februar.

Bankanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank peger dog på, at det især er, fordi Danske Bank har en mere uheldig geografisk fordeling på sine udlån, at de klarer sig dårligere end Nordea. Danmark er kommet betydeligt dårligere gennem de senere års krise end resten af Norden, og Danske Bank har halvdelen af sit udlån herhjemme, mens Nordea kun har en fjerdedel.

»Nordea er til gengæld store i Sverige og Polen, hvor det går godt. Dertil kommer, at Danske Bank taber store summer i Irland,« siger Christian Hede.

På sigt ser Nordea dog ud til at skulle klare sig bedre end Danske Bank. De har i hvert fald et mål om at forrente egenkapitalen med 15 procent i 2015, hvor Danske Bank har et mere beskedent mål, som hedder 12 procent i 2015. Danske Banks ventede fremtidige forrentning af egenkapitalen bygger også på mere optimistiske forudsætninger for, hvor meget renten stiger fremover end Nordea. »Så samlet ser Nordea ud til at stå stærkere end Danske Bank i de kommende år,« siger Christian Hede.

Ses der alene på Danmark, så har Nordea dog flere tab end Danske Bank, nemlig 0,55 procent af de samlede udlån, mens det tilsvarende tal hos Dansk Banke er nede på 0,41 procent.

Men tabene på private kunder hos Nordea er faldende, og det skyldes ifølge Michael Rasmussen »et stabiliseret boligmarked, en stabil beskæftigelse og lav rente«.

»Tabene er fortsat på et højt niveau, og det afhænger af konjunkturerne, om de bliver lavere fremover,« siger Michael Rasmussen.

Nordea har de sidste fire år reduceret antallet af filialer i Danmark fra 350 til 120. Fortsat har de dog dobbelt så mange som Danske Bank. Men Nordea har ingen umiddelbare planer om at lukke filialer.

»Det er vi færdige med. Men det er klart, at vi er nødt til at se på det, hvis kunderne i stort omfang ændrer adfærd og fremover besøger filialerne mindre,« siger Michael Rasmussen.