Nordea frygter ledighed snart kan stige

Der er grund til glæde over den lave ledighed. Men økonomien er på vej ned i gear, og der er risiko for store lønstigninger i det offentlige, advarer Nordea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grund til at glæde sig over den lave ledighed, der nu er nede på 3,0 procent. Men samtidig advarer storbanken Nordea om, at jobfesten let kan få en ende. De seneste tal viser en økonomisk vækst på blot 1,8 procent i seneste kvartal, så økonomien er på vej ned i gear. Når virksomhederne alligevel ansætter, kan det ifølge banken skyldes, at de regner vækstnedgangen for midlertidig og derfor vil være klar til en ny vækstperiode.

Nordea mener også, at en faldende produktivitet kan skyldes, at mange nye skal læres op, og at den derfor snart vil stige igen.

- Sker det ikke, er der imidlertid ingen tvivl om, at den stærke beskæftigelsesvækst snart vil aftage, idet virksomhederne så bliver nødt til at skære ned på personalet igen, lyder meldingen fra banken.

Nordea advarer også om, at for store lønstigninger ved de offentlige lønforhandlinger vil give lønpres også på det private område og dermed være til stor skade for Danmarks konkurrenceevne.

/ritzau/