Nørrebro Bryghus tabte i retten til 3F

Bryggeri-ballade. Arbejdsrettens afgørelse faldt i sidste ende ud til fagforeningens fordel i sagen mellem 3F og Nørrebro Bryghus. 3F kan nu fortsætte kampen for at tegne overenskomst for bryghusets modvillige medarbejdere.

Det er lovligt når fagbevægelsen går på barrikaderne og bruger sympatikonflikter for at gennemtvinge en overenskomst. Det stod klart, da Arbejdsretten onsdag kom med sin afgørelse i sagen mellem fagforeningen 3F og Nørrebro Bryghus.

Fagforbundet vandt rettens opbakning til at fortsætte den konflikt de har kørt mod bryghuset på trods af, at bryghuset har overenskomst med Kristlig Fagforening.

- Afgørelsen kommer ikke bag på os, men det er særligt tilfredsstillende, at dommen slår fast, at vi har en legitim interesse i at opretholde og forsvare de løn- og arbejdsvilkår, vi har opnået. Vi har hele tiden sagt, at det er det, det handler om. Vi er ikke ude på at jagte hverken Nørrebro Bryghus eller Kristlig Fagforening, siger Finn Sørensen, næstformand i 3F Industri og Service i København.

Overlevelse er vigtigstLedelsen i Nørrebro Bryghus er ikke direkte overraskede over dommen, der altså ikke faldt ud til deres fordel. Her glæder man sig dog over, at sagens forløb også har budt på indrømmelser til bryggeriet.

- Vi var egentlig ret pessimistiske med hensyn til den udestående del af sagen. Det var den principielle del af det, og det er selvfølgelig også vigtigt, men vores primære fokus har været at sikre vores eksistens. Det er sket, siger bryggeridirektør Anders Kissmeyer, med henvisning til det indledende retsmøde den 26. November. Her blev en række af 3Fs konfliktskridt dømt ulovlige, og desuden lykkedes det at ophæve konflikten mod bryghusets bryggeri i Hedehusene ved at tegne overenskomst for de ansatte her.

Det var ifølge Nørrebro Bryghus blokaden i Hedehusene, der truede med at klemme livet ud af bryghuset, da den forhindrede øllet i at komme ud i detailhandlen. Arbejdsrettens afgørelse peger dog på, at selvom konflikten mod bryggeriet i Hedehusene var økonomisk pression, så var bryggeriet ikke lukningstruet alene på grund af blokaden.

Efterlyser politisk handlingNørrebro Bryghus håber nu på, at sagen ender med at der fra politisk side kommer et indgreb mod de metoder som 3F bruger. Og det synspunkt bakkes op af Kristlig Arbejdsgiverforening (KA). Arbejdsgiverforeningen mener, at dommen er et udtryk for diskrimination af andre kollektive overenskomster, end dem der gælder mellem LO og DA.

- Dommen er en fastholdelse af et princip om, at der ikke er et frit valg på det danske arbejdsmarked når det gælder overenskomstdækning. Før valget stod et flertal af politiske partier i kø for at lægge afstand til LO’s metoder. Nu må de politikere på banen, siger direktør i KA Karsten Høgild.

Finn Sørensen er fuldt ud tilfreds med afgørelsen, men vil ikke tale om en sejr. - Vi sejrer, når vi opnår en overenskomst, og når vi gør det, har vi to vindere, siger han. Han slår fast, at konflikten nu fortsætter med uformindsket styrke. Han opfordrer dog bryghuset til at forhandle.

På trods af den stående invitation fra fagforbundet, ønsker Anders Kissmeyer ikke umiddelbart at genoptage forhandlinger med 3F.

- Efter den udvikling der har været, har vi ikke lyst til at lave aftaler med 3F. Som det ser ud nu har vi mulighed for at drive vores forretning videre, og det vil vi koncentrere os om, siger Anders Kissmeyer.

Han fortæller, at virksomheden i år regner med at fordoble salget af juleøl. Det giver dog ikke sorte tal på bundlinjen. Nørrebro Bryghus sluttede 2006 med et underskud på 2,5 mio. kr. og 2007 bliver værre.

- Underskuddet bliver mindst dobbelt så stort som i 2006, og det skyldes primært konflikten, siger Anders Kissmeyer.