Nøddeafgifter sender minister på glatis

Skatteminister Benny Engelbrecht har tidligere forklaret, at det pga. EU-retten ikke er muligt at rydde op i virvaret af nøddeafgifter uden også at gøre op med de indbringende afgifter på chokolade- og sukkervarer. Men EU-Kommissionen kommer nu med et svar, der peger i en helt anden retning.

Foto: KJERSTI HJELMEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man fjerner de kringlede afgifter på nødder, kan man ikke opretholde afgiften på chokolade og slik, der indbringer over to mia. kr. til statskassen om året.

Så klar var meldingen fra skatteminister Benny Engelbrecht (S), da Politiken sidste efterår udspurgte ministeren om det uoverskuelige virvar af forskellige afgifter på nødder.

EU-regler kobler nemlig de to afgiftstyper sammen, lod ministeren forstå. Hermed satte ministeren foreløbigt punktum for diskussionen om de afgifter, der ofte er blevet fremhævet som det måske mest sigende eksempel på de ofte uoverskuelige danske punktafgifter.

Men i EU-Kommissionen har man umiddelbart svært ved at genkende skatteministerens tolkning af reglerne. På spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at fjerne nøddeafgifterne uden at fjerne slik- og chokoladeafgifterne, fastslår EU-Kommissionens kontor for finansielle anliggender, beskatning og told i en mail, at »der ved første gennemlæsning ikke synes at være nogen problemer med forskelsbehandling her«.

»Disse afgifter er ikke-harmoniserede afgifter. Dermed står det Danmark stort set frit for at fastsætte reglerne. Men ét aspekt skal tages i betragtning: Danmark kan ophæve afgiften på nødder, forudsat at denne ændring både gælder for importerede og indenlandske nødder,« lyder det fra Kommissionens talsmand for finansielle anliggender, beskatning og told, Vanessa Mock, i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

Mange fødevarevirksomheder og importører har med jævne mellemrum efterlyst en sænkning og forenkling af de danske punktafgifter. Nøddeafgifterne hører nemlig til blandt de mest bøvlede punktafgifter, og der er vidt forskellige afgifter på alt fra hasselnødder og mandler, pistacienødder og cashewnødder. De fleste nødder er tilmed belagt med vidt forskellige afgifter alt efter, om skallen er taget af eller ej, om de er saltbehandlede osv. Man betaler f.eks. en afgift på 29,14 kr. pr. kg for ubehandlede mandelkerner, mens man må punge ud med 34,88 kr. pr. kg for behandlede mandelkerner. Til gengæld slipper man med 14,65 kr. pr. kg for mandler i skal.

Skatteminister Benny Engelbrecht fastslår i en skriftligt kommentar, at han er overrasket over EU-Kommissionens svar.

»Det er nyt for mig, at EU-Kommissionen udtaler sig så håndfast, sådan som Berlingske refererer for mig, i en meget kompleks sag. Den slags sager er ofte mere nuancerede og komplicerede, end det umiddelbart fremgår af medierne. Aktuelt læner jeg mig derfor op ad den vurdering, der har været Skatteministeriets i ganske mange år,« skriver Benny Engelbrecht.

Derudover understreger han, at nøddeafgiften under alle omstændigheder bidrager med 180 mio. kr. om året.

Det er dog et markant mindre beløb, end staten får fra de samlede chokolade- og sukkervareafgifter, som Skatteministeriet sammenkobler med afgifterne på nødder.

Argumentet for at sammenkoble afgifterne er, at der kan opstå en forvridning, da mandler kan forarbejdes til marcipan eller nøddecreme, der igen kan erstatte en række chokoladeprodukter.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen kalder EU-Kommissionens svar til Berlingske for »meget bemærkelsesværdigt«.

»Det er ret besynderligt, at du som journalist så hurtigt kan få en anderledes tolkning af reglerne fra EU-Kommissionen, end man har i Skatteministeriet. Det er svært ikke at få en mistanke om, at EU kan bruges som en slags belejlig undskyldning for ikke at gøre noget,« siger Torsten Schack Pedersen.

Venstre var ellers i 2009 med til at hæve nøddeafgifterne, men partiet ønsker nu helt at fjerne de mest uoverskuelige punktafgifter, herunder afgifterne på nødder. Torsten Schack Pedersen vil nu stille Benny Engelbrecht en række spørgsmål om sagen og bede ham om at kontakte EU-Kommissionen for et uddybende svar.

»Ellers må skatteministeren stå ved, at det her ikke handler om EU. Det fremmer ikke danskernes forståelse for EU, hvis man bare trækker EU-kortet frem, når man skal give en forklaring på bøvlede afgifter,« siger Torsten Schack Pedersen.

I Dansk Erhverv fastslår skattepolitisk chef, Jacob Ravn, der har set EU-Kommissionens svar til Berlingske Business, at »der ikke er noget at tage fejl af«.

»Det fremgår fuldstændigt tydeligt, at Kommissionen umiddelbart ikke ser det som et problem at fjerne nøddeafgifterne uden at røre andre afgifter. Nu er det oplagt, at Skatteministeriet følger op og beder om et klart juridisk svar på det fra EU,« siger han.