Nobelprisvinder: »Danmark er Nordens Spanien«

Danmark og Finland er de sorte får i Skandinavien, men hele Europa risikerer at fryse fast i et deflations-scenarie a la det, som Japan kæmpede med i 90'erne, mener den nobelprisvindende økonom Paul Krugman, som er i København torsdag.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Danmark er det, som Sverige frygter at blive,« siger Paul Krugman, den verdenskendte og nobelprisvindende professor i økonomi ved Princeton University.

Han mener, at Skandinavien er delt i to, hvad angår landenes vej gennem den finansielle krise.

"To af de nordiske lande har klaret sig nogenlunde, og to har gjort det dårligt, når man kigger på BNP-vækst. Og det er ikke overraskende, at de to lande som har klaret sig dårligt er Finland som er med i euroen og Danmark som er bundet til den," siger Paul Krugman på en konference afholdt af Skagen Fondene på Tivoli Hotel og Congresscenter i København torsdag.

Danmarks problem er, mener Krugman, at Danmarks muligheder for at styre ud af krisen, er begrænsede.

"Der er ikke krise, men det er heller ikke godt, og det er svært at gøre noget ved det, fordi rentepolitikken er låst fast. Og det er en politik, der er svær at ændre," siger Krugman.

Han betegner Danmark som "Nordens Spanien".

"Makroøkonomisk ser Danmark ud som Sydeuropa. Der er en kæmpe boligboble, som sprang, en økonomi som blev hårdt ramt af krisen, og som har oplevet et meget svagt opsving," siger Krugman.Hans store bekymring er en længerevarende situation med lavvækst - ikke bare i Danmark, men i hele Europa og til dels også i USA.

"Det er muligt, at vi ser på noget, som er dybere og mere længerevarende end bare eftervirkningerne af gældskrisen," siger Paul Krugman, som særligt er bekymret for den meget lave inflation, som risikerer at udvikle sig til decideret deflation.Billedet begynder, at ligne det, som tegnede sig i Japan under den dybe krise, som landet gennemgik i 1990'erne, mener Krugman.

"Det lykkedes at inddæmme og bremse gældskrisen, men Europa risikerer nu en langvarig og dyb krise med lav vækst, som den Japan oplevede," siger han.