Nobeløkonom undrer sig over finansmarkedernes reaktion efter Trump: »Venter en boble på at briste?«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Foto: TIM SHAFFER. REUTERS/Tim Shaffer (UNITED STATES)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Det er tirsdag, og her er dagens vigtigste erhvervshistorier samlet i én pakke:

  • Donald Trumps kamp mod reguleringen af den finansielle sektor i USA kan skabe fundamentet for en ny finanskrise, lyder vurderingen fra økonomer.
  • En enkelt Nobelprismodtager stiller endda spørgsmålet på Twitter, om en boble er ved at sprænge på aktiemarkedet.
  • Herhjemme er en af landets mest markante aktiestrateger blevet bortvist fra sit arbejde,
  • og så er A.P. Møller på vej med det, der kan blive gruppens sidste årsregnskab nogensinde.

Dagens overblik lægger ud i den våde afdeling med historien om et muligt nyt vandland i Høje Taastrup, der kan blive et af verdens største af sin slags:

1
Et af verdens største vandlande skal ligge i udkanten af København

En gruppe af udenlandske investorer er klar med 2,2 milliarder til første etape af kæmpe ferie- og forlystelsespark i Høje Taastrup vest for København. Det skriver Børsen.

Første spadestik til projektet med navnet Nordic Water Universe bliver taget i oktober på en grund, som Høje-Taastrup Kommune har solgt til investorerne for 84 millioner kroner.

Vandlandet ventes at tage imod de første gæster i 2020, og du kan læse meget mere om projektet her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
»På længere sigt kan det øge risikoen for en ny finansiel krise, hvis reguleringen af finanssektoren bliver lempet«

Fredag satte præsident Trump sin signatur på to præsidentielle dekreter, som er en del af et opgør med den såkaldte Dodd-Frank-lov. Loven blev indført af Barack Obama i 2010 for at afværge, at for stor risikotagning i banksektoren igen skulle vælte amerikansk økonomi på samme måde, som det skete ved ­finanskrisen i 2008.

Bliver dele af Dodd-Frank-loven afskaffet, vil indtjeningen i den amerikanske bank­sektor formentlig blive øget på kort sigt, vurderer cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

»Men på længere sigt kan det øge risikoen for en ny finansiel krise, hvis reguleringen af finanssektoren bliver lempet,« påpeger Jacob Graven over for Berlingske Business. Samme vurdering kommer fra professor Jesper Rangvid, CBS:

»Der er snart gået ti år, siden seneste finanskrise brød ud i USA, og den er måske gået lidt i glemmebogen. Hvis man ruller reguleringen tilbage, stiger risikoen for en ny finanskrise,« siger Jesper Rangvid. Læs mere her.

3
Nobelprismodtager: »Venter en boble på at briste?«

Økonomen og Nobelprismodtageren Paul Krugman stiller et alvorligt spørgsmål på det sociale netværk Twitter: »Trumps første og anden uge har været en katastrofe. Men markederne har slet ikke reageret. Har de ret, eller venter en boble på at sprænge?,« spørger han.

Paul Krugman er erklæret modstander af Donald Trumps politik og har blandt flere andre ting kritiseret Trump for hans modstand mod Dodd-Frank-lovgivningen og initiativer som the »fiduciary rule,« der kræver, at investeringsrådgivere handler i deres klienters interesse.  Læs mere af Krugmans krtitik af trump her.

4
Historiens sidste årsregnskab fra A.P. Møller?

Onsdag kan blive en historisk dag for det 113 år gamle olie- og shippingkonglomerat A.P. Møller – Mærsk. Det kan blive dagen hvor gruppen fremlægger det sidste samlede årsregnskab, hvis planerne om at splitte gruppen op i to dele bliver endeligt vedtaget.

Indtil videre vil de to nye enheder – Maersk Transport & Logistics og Maersk Energy – få hver deres selvstændige regnskaber, når koncernens rapporterer tal for første kvartal i maj.

»Fra og med første kvartalsregnskab 2017 kommer vi til at aflægge regnskab, så det afspejler den nye struktur for A.P. Møller - Mærsk med to divisioner frem for de fem forretningsenheder, som tidligere udgjorde rapporteringsstrukturen,« siger Simon Mehl, pressechef i Maersk Transport & Logistics.

A.P. Møller - Mærsk vil i endnu et stykke tid fremlægge samlede tal for, hvor meget hele koncernen tjener.

5
Kendt aktiestrateg bortvist som direktør

En af landets mest markante aktiestrateger, Domenick Beskos, er blevet bortvist som direktør med øjeblikkelig virkning fra investeringsfonden Momentum Markets Globale Aktier (MMGA).

I fredags blev konklusionerne fra en intern undersøgelse sendt ud i et brev til fondens aktionærer, og her hedder det blandt andet, »at direktionen i 2. halvår 2016 på flere punkter har overskredet de gældende retningslinjer for investering, og at direktionen har indgået risikopositioner, som har medført store tab både på enkeltaktier, på valutaspekulation og på finansielle kontrakter uden for de gældende investeringsregler«. Læs hele historien her.

Det sker i dag

I dag er regnskabs dag for blandt andet Pandora, DFDS og Nykredit. Derudover kommer der også et par økonomiske nøgletal

  • Kl. 8.00: Tysk industriproduktion i december
  • Kl. 9.00: Dansk industriproduktion i december
  • Kl. 14.30: Amerikansk handelsbalance i december

Det sker på markederne

Kursfaldene fortsætter i Asien tirsdag i et marked, hvor investorerne i øjeblikket

»Markedet tenderer til at reducere risici, da effekterne at den politiske udvikling i både Europa og USA tynger investorernes beslutsomhed og påtvinger dem en uønsket risiko,« siger seniorhandler Stephen Innes fra onlinehandelsselskabet Oanda til AFP ifølge Ritzau Finans. »Investorerne søger i ly i sikre tilflugtssteder for at evaluere den stigende risiko.«

I Japan falder Nikkei 225-indekset med 0,2 pct., mens Topix taber 0,1 pct. Hang Seng i Hongkongs falder 0,1 pct, mens Shanghai Composite er nede med 0,3 pct. Kospi-indeket falder 0,2 pct.

Følg nyhederne og markederne minut for minut hele dagen på BUSINESS LIVE.