Nobel-vindere giver os vigtig viden om verden

Den viden om de finansielle markeder, som de tre vindere af årets Nobelpris i økonomi kommer med, er ifølge to eksperter vigtig for at forstå fremtidens økonomiske situation.

Vinderne af årets Nobelpris for økonomi blev i dag annonceret. De tre amerikanske økonomer vinder for at have givet en øget indsigt og forståelse af, hvordan de finansielle markeder fungerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for de fleste eksperter, at det lige netop er de tre amerikanske økonomer Robert J. Shiller, Eugene F. Fama og Lars Peter Hansen, der får dette års Nobelpris i økonomi.

Ifølge økonomiprofessor Christian Schultz har de tre amerikanere givet en bedre indsigt i, hvordan det finansielle marked fungerer. Og det er essentiel viden for fremtidens økonomiske situation.

»Vi er i en tid, hvor vi prøver at finde ud af, hvordan de finansielle markeder virker. For bedre at forstå de finansielle markeder er deres viden en vigtig ingrediens. Og jo bedre du forstår det finansielle marked, jo bedre er du også i stand til at lave en fornuftig regulering. Og det er der brug for,« siger han og fortsætter:

»Man vil jo gerne forsøge at forudsige udviklingen på de finansielle markeder. Det vil investorerne gerne, så de kan tjene nogle penge. Vi andre vil også gerne, fordi det spiller en fantastisk stor rolle for vores økonomi,« siger han og nævner her finanskrisen som eksempel på, hvordan det finansielle marked griber ind i den reelle økonomi og skaber problemer.

De tre økonomer bidrager ifølge Christian Schultz hver især med nogle forskellige elementer til forskningen.

Eugene F. Fama har med empiriske analyser helt tilbage i 1960erne påvist, at man ikke på kort sigt kan forudsige aktiekurserne. Robert J. Shiller viser derimod, at man på lang sigt bedre kan forudsige priserne på aktierne. Han har især i starten af 00erne trådt i karakter, da han forudså, at der var noget galt med det amerikanske boligmarked med de såkaldte amerikanske subprime-lån, der senere blev til finanskrisen. Lars Peter Hansen viser med nye teorier, at aktiekurserne ikke hænger sammen med de eksisterende økonomiske teorier.

Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, er enig i, at den forskning, som de tre amerikanere har lavet, skal belønnes.

»Det er altid vigtig at lave forskning på, hvordan de finansielle markeder reagerer - både når det går godt, men også når det går skidt. Det man kan bruge det til, det er selvfølgelig, at man kan opstille modeller, der kan hjælpe os økonomer med at komme med en løftet pegefinger eller afblæse frygten for, at der er noget galt,« siger han.

Men selv om de tre amerikanere har givet større indsigt og bragt os et skridt tættere på at forstå de finansielle markeder, så er det ifølge Kim Blindbæk ikke ens betydning med, at teorierne fungerer i virkeligheden.

»Sådan nogle økonomiske modeller har det med at virke meget godt på tegnebrættet, men i praksis er der oftest så mange ting, der spiller ind. Så selv om de måske har opsat en god model, så er det ikke sikkert, at den vil virke i praksis,« siger han. 

At det lige er de tre amerikanske økonomer, der vinder prisen i år, er ifølge Christian Schultz temmelig tilfældigt.

»De her tre skulle have den på et eller andet tidspunkt i deres karriere. Der står uden tvivl en række mennesker i kø. Det er så dem, der har fået den i år. Og det tror jeg, at alle, der interesser sig for økonomi, synes er ganske velfortjent,« siger han.