Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den højeste inflation i næsten 40 år, og en rente, som er kraftigt på vej op. Sådan lyder menuen for danskerne og de danske boligejere i de her måneder. Men der er andre steder i verden, hvor både inflationen og renterne slår meget hårdere end herhjemme.
Det fremgår af et telegram fra Bloomberg. Heri kan man se, at centralbanken i Zimbabwe virkelig går til vaflerne.
For at bekæmpe inflationen i det afrikanske land har den pengepolitiske komité meddelt, at renten i et hug bliver sat op fra 80 procent og til 200 procent. Det er ny rekord, og det betyder, at centralbanken samlet set har sat renten op med 14.000 basispoint i år. Det er den største rentestigning globalt.
»Den pengepolitiske komité udtrykte stor bekymring over den seneste stigning i inflationen,« siger centralbankchef John Mangudya.
»Udvalget bemærkede, at stigningen i inflationen underminerede forbrugernes efterspørgsel og tillid, og at hvis den ikke kontrolleres, ville den vende de betydelige økonomiske gevinster opnået i løbet af de seneste to år,« siger han videre.
Valuta banker i bund
Selvom det er nogle helt andre rentehop, vi taler om, så er Zimbabwe ramt af nogle af de samme forhold og vanskeligheder som herhjemme. Krigen i Ukraine har skabt stigende råvarepriser, fordi der er problemer med forsyningskæderne.
Men økonomien i det afrikanske land er noget anderledes end herhjemme. Den årlige inflation har været trecifret to måneder i træk og steg til 191,6 procent i juni fra 131,7 procent måneden før. En inflationsrate, der er næsten 28 gange højere end i Danmark.
Samtidig har der også været en langvarig nedlukning på grund af corona, og den har betydet et øget pres på den lokale valuta, fordi amerikanske dollar i stigende grad bliver brugt til at betale for alt fra mad, brændstof og medicin til skolepenge. Den zimbabwiske dollar er faldet 69 procent i forhold til dollaren i år.
Finansminister Mthuli Ncube meddelte på en mediebriefing mandag, at regeringen ville legalisere brugen af den amerikanske dollar i de næste fem år for at hjælpe med at stabilisere den zimbabwiske valuta.