Nervøs for den stigende rente herhjemme? Her stiger renten fra 80 procent til 200 procent

I nogle lande går kampen mod inflationen noget hårdere for sig end herhjemme. Forsyningskrisen og stigende råvarepriser på grund af krigen i Ukraine rammer meget bredt.

Chefen for centralbanken i Zimbabwe, John Mangudya, har et noget hårdere job end hans kolleger i Den Europæiske Centralbank, ECB, og Den Amerikanske Centralbank, FED, når det gælder om at få bugt med inflationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jekesai NJIKIZANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den højeste inflation i næsten 40 år, og en rente, som er kraftigt på vej op. Sådan lyder menuen for danskerne og de danske boligejere i de her måneder. Men der er andre steder i verden, hvor både inflationen og renterne slår meget hårdere end herhjemme.

Det fremgår af et telegram fra Bloomberg. Heri kan man se, at centralbanken i Zimbabwe virkelig går til vaflerne.

For at bekæmpe inflationen i det afrikanske land har den pengepolitiske komité meddelt, at renten i et hug bliver sat op fra 80 procent og til 200 procent. Det er ny rekord, og det betyder, at centralbanken samlet set har sat renten op med 14.000 basispoint i år. Det er den største rentestigning globalt.

»Den pengepolitiske komité udtrykte stor bekymring over den seneste stigning i inflationen,« siger centralbankchef John Mangudya.

»Udvalget bemærkede, at stigningen i inflationen underminerede forbrugernes efterspørgsel og tillid, og at hvis den ikke kontrolleres, ville den vende de betydelige økonomiske gevinster opnået i løbet af de seneste to år,« siger han videre.

Valuta banker i bund

Selvom det er nogle helt andre rentehop, vi taler om, så er Zimbabwe ramt af nogle af de samme forhold og vanskeligheder som herhjemme. Krigen i Ukraine har skabt stigende råvarepriser, fordi der er problemer med forsyningskæderne.

Men økonomien i det afrikanske land er noget anderledes end herhjemme. Den årlige inflation har været trecifret to måneder i træk og steg til 191,6 procent i juni fra 131,7 procent måneden før. En inflationsrate, der er næsten 28 gange højere end i Danmark.

Samtidig har der også været en langvarig nedlukning på grund af corona, og den har betydet et øget pres på den lokale valuta, fordi amerikanske dollar i stigende grad bliver brugt til at betale for alt fra mad, brændstof og medicin til skolepenge. Den zimbabwiske dollar er faldet 69 procent i forhold til dollaren i år.

Finansminister Mthuli Ncube meddelte på en mediebriefing mandag, at regeringen ville legalisere brugen af ​​den amerikanske dollar i de næste fem år for at hjælpe med at stabilisere den zimbabwiske valuta.