Nedtur i udlandet koster danske job

Nedturen i tidligere så markante vækstlande som Brasilien, Kina og Rusland har rystet mange danske eksportvirksomheder og fået dem til at spænde livremmen ind.

Foto: YASUYOSHI CHIBA. Vækstlande som Brasilien er i den grad blevet ramt af økonomisk uvejr, som nu får konsekvenser for danske virksomheder.
Læs mere
Fold sammen

Næsten 16 pct. af 406 virksomheder med eksport, adspurgt af analysehuset Wilke for Finans.dk, har enten fyret medarbejdere eller udskudt planlagte ansættelser som følge af afmatningen i vækstlandene. Omtrent 11 pct. har enten sløjfet eller udskudt planlagte investeringer af samme årsag.

Selvom vækstlandene kun aftager en mindre del af den samlede danske eksport, så har deres kraftige deroute i 2015 gjort mange virksomheder usikre på fremtiden. Usikkerhed er ifølge Allan Sørensen, seniorchefkonsulent i industriens brancheorganisation DI, særligt skidt for beslutninger om investeringer og ansættelser, der er nemmere at træffe, hvis man kan forudse salget lidt længere frem.

»Udviklingen i vækstøkonomierne skaber usikkerhed for, hvad der sker med hele verdensøkonomien. Mange har derfor tænkt, om ikke de lige skulle afvente lidt, før de køber nye maskiner eller ansætter nye hænder,« siger Allan Sørensen til Finans.

Frygten er størst hos fødevareeksportørerne, hvor næsten 20 pct. siger, at de har skaleret ned i medarbejderstaben som resultat af afmatningen, viser målingen.