Nedtur for aktier? Ikke i Kina!

Selv om de amerikanske aktier i går lukkede med store fald, så fortsætter opturen i Kina. Her kender aktierne for tiden kun én retning, nemlig op.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Så kører de igen. De kinesiske aktier. De er svære, for ikke at sige umulige, at holde nede. De hopper i vejret som en korkprop under vand, og tilmed i et tempo, der lige nu hægter stort set alle andre børser i verden af.

Fredag lukkede de kinesiske børser i Shanghai og Shenzhen med pæne stigninger lige omkring én procent.

Der var også fremgang for Hang Seng-indekset i Hong Kong, som dermed har leveret det bedste afkast på ét kvartal i 15 år.

Stigningen fredag er bemærkelsesværdi. Den sker nemlig på trods af, at de amerikanske aktier torsdag faldt stort på grund af skuffende jobtal, der sår tvivl om opsvingets styrke i USA. Den slags bekymringer har det ikke nemt i Kina.

Salget af nye biler og huse suser i vejret, og der er atter fremgang i industrien, der igen producerer mere end før.

I 2007 gik de kinesiske aktier nærmest helt amok, og blev tredoblet i værdi i forhold til niveauet i 2005. Men sidste år faldt de så meget, at de i marts i år lå 65 procent lavere end på toppen i 2007. Siden har de dog retter sig så meget, at Shanghai Composite Indeks igen er over 3.000.

Aktiemarkedet i Kina er kendt for sine enorme udsving, og sammenlignes af samme grund ofte med et kasino. Mange af de selskaber, der er noteret på børsen, er også under mistanke for at fifle med deres regnskaber.

Men i Kina, hvor renten er meget lav, og myndighederne ikke tillader folk at placere penge i udlandet, er der ikke mange alternativer, hvis man går efter et godt afkast.

Turbovækst
Så pengene vælter ind i aktier og det sender kurserne op med imponerende fart. Kina ventes da også at få en økonomisk vækst helt oppe omkring otte procent i år. I Første kvartal var væksten dog "kun" på 6,1 procent, mens eksporten faldt med hele 25 procent i forhold til første kvartal af 2008. Men en gigantisk økonomisk stimulanspakke, billige lån og lave råvarepriser ser ud til at sætte skub i hjulene i gen - til glæde for de kinesiske aktier, der igen nærmet kun kender én vej, nemlig op. Næsten 70 procent er de steget med – alene i år og på seks måneder og tre dage.