Nedskæringer skaber frygt hos forskningsråd

Den frie forskning er i fare, hvis regeringen skærer i forskningsmidlerne, frygter forskningsråd. Ministeren vil satse på strategisk forskning.

Folketingspolitikere ved Slotskirken inden Folketingets åbning 6. oktober 2015 på Christiansborg. Her Esben Lunde Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil få katastrofale følger for den frie forskning, hvis regeringen sparer på forskningsmidlerne og øremærker pengene til direkte til såkaldt strategisk forskning, advarer Det Frie Forskningsråd i Dagbladet Information.

»Danmark har gennem mange år klaret sig godt, fordi vi har haft en fornuftig balance i forskningsfinansieringen. Men nu sker der en voldsom forskydning i retning af den strategiske forskning. Det vil få katastrofale konsekvenser for den frie forskning og rekrutteringen af unge forskere og forskningsmæssige gennembrud, at man så kraftigt skærer på den frie forskning,« siger bestyrelsesformand for forskningsrådet, Peter Munk Christiansen, til avisen.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) er der dog behov for at investere i strategisk forskning, som kan omsættes til vækst og arbejdspladser, og han har derfor afsat 671 millioner kroner i en forskningsreserve til målrettet forskning - særligt i Danmarks Innovationsfond. Samme fond står i regeringens finanslovsforslag til at blive beskåret fra 1,6 milliarder kroner til 950.000 kroner, men fonden kommer med Esben Lunde Larsens bevilling altså til at modtage 1,4 milliarder kroner.

I alt vil regeringen ifølge Information spare 1,4 milliarder kroner på uddannelses- og forskningsområdet, og for det Frie Forskningsråd betyder det, at rådet kan se frem til at modtage 0,8 milliarder kroner mod tidligere 1,2 milliarder. Rådet får ingen ekstrabevilling fra ministeren, og det er en helt forkert prioritering, advarer Peter Munk Christiansen. Til Information siger han, at der skal være mulighed for, at forskere kan komme med deres egne ideer, som fører til nye gennembrud, og at beskæringerne i værste fald kan betyde, at Det Frie Forskningsråd bliver nødt til at stoppe nogle forskningsprojekter.