Nedgang i både byggeri, service og industri

Aprils konjunkturbarometre fra Danmarks Statistik er nedslående læsning for både industri-, bygge- og serviceerhvervene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er faldet fra minus 21 i marts til minus 24 i april og er dermed på sit laveste niveau siden begyndelsen af 2011.

For industrien er konjunkturindikatoren faldet fra 4 i marts til minus 4 i april, når der ses bort fra normale sæsonudsving.

- Dagens tal er trist læsning. Meldingerne fra virksomhederne er blevet mere pessimistiske over stort set hele linjen. I servicesektoren og i byggeriet er ændringerne små, men i industrien er der en større tilbagegang, som nødvendigvis må bekymre lidt, skriver seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank.

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er på minus 9 i april mod minus 7 i marts, når der ses bort fra normale sæsonudsving.

Den eneste sektor, der viser fremgang, er detailhandlen, hvor den sammensatte konjunkturindikator er på 7 i april mod 5 i marts. Indikatoren er ikke sæsonkorrigeret. Ifølge Danmarks Statistik kan der spores en positiv tendens i indikatorens udvikling siden januar 2012.

Ifølge cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea illustrerer konjunkturindikatorerne, at erhvervslivet fortsat har svært ved at komme ud af krisen, og at arbejdsmarkedet derfor også risikerer at ligge underdrejet over de kommende måneder.

- Set i det lys kommer vedtagelsen af vækstplanen på et yderst belejligt tidspunkt, men det må ikke glemmes, at den største del af jobskabelseselementet i planen virker på den lange bane, skriver Helge Pedersen i en kommentar.

/ritzau/FINANS