Navneforbud i udbyttesag hævet

Østre Landsret har ved en kendelse i dag stadfæstet byrettens afgørelse om at hæve navneforbuddet på den ene af de to sigtede, som tidligere har fortalt sin historie i DR, og som lyder navnet Sven.

Østre Landsret hævede i dag navneforbuddet for en af de to sigtede i udbytteskattesagen. Landsretten stadfæstede dermed en afgørelse i byretten i Lyngby, men som blev kæret til landsretten af den ene af de to sigtedes forsvarere.

Den sigtede lyder navnet Sven og er en bortvist og nu sigtet fagkonsulent i Skat, som i mange år sad alene med ansvaret for at vurdere tusindvis af ansøgninger om refusion af udbytteskat, der år efter år strømmede ind fra udenlandske aktionærer. Sven har tidligere fortalt sin historie til DR i programmet Millairdkuppe og berettet om, hvordan han i 2014 udbetalte 3,4 milliarder og i 2015 7,8 milliarder kroner.

Udbytteskagens hovedmistænkte er den britiske rigmand Sanjay Shah, og de danske skatteborgere er  ifølge Skat blevet snydt for 12,3 milliarder kroner svarende til til 2.500 kroner per dansk skatteyder.

Den formodede svindel er startet i 2012 og har stået på, indtil Skat opdagede den i august 2015 og lukkede for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer. Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

De forfalskede ansøgninger blev brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge Skat et falsum.

»Jeg behandlede de her ansøgninger, kontrollerede, at de var udfyldt efter de retningslinjer, der nu engang var lagt til grund for, at vi kunne foretage en refusion, og hvis de var opfyldt, så udbetalte vi pengene,« sagde Sven i DR Dokumentaren.

Sven blev arresteret af politiet for godt tre uger siden sammen med en udlandsdansker, som nu også er sigtet i sagen. Begge er fortsat varetægtsfængslet.