Nationalbanken vil have danskerne til at arbejde mere

Der er risiko for flaskehalse i dansk økonomi, mener Nationalbanken. Vi har brug for, at flere af os bliver længere på arbejdsmarkedet inden pensionen og at personer uden for arbejdsmarkedet kommer i job, mener Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Ledigheden er nu banket så langt ned, at der er brug for flere danskere på arbejdsmarkedet. Vi skal blive på arbejdsmarkedet noget længere inden, vi går på pension og flere danskere uden for arbejdsmarkedet skal i job.

Sådan lyder det fra direktør for Nationalbanken Lars Rohde. Kommentaren kommer samtidig med, at Nationalbanken onsdag fremlægger deres kvartalsrapport om dansk økonomi.

I den forbindelse mener Nationalbanken, at ledigheden er kommet så lang ned, at der næppe kan hentes mere bidrag til beskæftigelsen herfra. Arbejdskraften skal derfor komme andre steder fra.

»Dermed er der behov for, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet, og for at grupper, der i dag er uden for den danske arbejdsstyrke, træder ind,« siger Lars Rohde.

Han mener, at det bliver afgørende, at regeringen og Folketinget i forhandlinger om en kommende 2025-plan er meget opmærksomme på at gøre den danske økonomi mere robust.

»Det er vigtigt, at der er fokus på at skabe forudsætninger for en stabil udvikling i dansk økonomi de kommende år. Der bør findes veje til et øget udbud af arbejdskraft, finanspolitikken skal være afstemt med konjunkturerne, og der bør skabes en model for boligbeskatningen, som bidrager til at dæmpe prisudsving«, siger Lars Rohde.

Nationalbanken er samtidig nervøs for, at regeringen lægger op til en finanspolitik, hvor der først skal være balance på statsbudgettet i 2025. Tidligere var det meningen, at det skulle i 2020.

»Vores forventning er, at økonomien når sin normale kapacitet allerede i 2018. At føre ekspansiv finanspolitik længe efter er risikabelt, særligt hvis renterne vedbliver at være meget lave. Risikoen er en overophedning og ubalance i økonomien, som det kan blive nødvendigt at skride ind overfor«, siger Lars Rohde.