Nationalbanken vil dæmpe boligmarkedet

Udsigt til endnu højere boligpriser end ventet. Ny type ejendomsskat og strammere regler for at få lån bør ifølge Nationalbanken indføres for at stabilisere boligmarkedet. Nuværende prisstigninger er "usunde," mener banken.

Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Temperaturen er ved at være for høj på boligmarkedet. Og netop ejerboligerne har tidligere været den dypkoger, der har fået dansk økonomi til at boble over.

Det påpeger nationalbankdirektør Lars Rohde i forbindelse med bankens seneste kvartalsrapport. Og derfor efterlyser han en stramning over for boligmarkedet fra Folketinget.

Især så han gerne en ny måde at opkræve boligskatter på, så beskatningen følger prisudviklingen og dermed lægger en dæmper på den.

»Selv om renten er steget lidt, så er den fortsat på et meget lavt niveau, og det er med til at give meget kraftigt stigende priser på boliger,« sagde Lars Rohde, da han mandag præsenterede bankens kvartalsrapport.

Han henviser til, at huspriserne ifølge de seneste tal er steget med seks procent på et år, mens lejligheder i de seneste par år er steget otte til ni procent om året.

»Denne stigning kan ikke blive ved år ud og år ind,« konkluderede han.

Bankens prognose indeholder endda en kraftig opjustering af boligpriserne i år, hvor der nu forventes 5,9 procent mod 3,4 procent i den tidligere prognose.

Årsagen er ifølge bankens analyse især muligheden for at optage lån med historisk lave renter på ned til to procent i fast rente i en periode i foråret.

»Den seneste stigning i renten vil formentlig lægge en dæmper på prisstigningerne, men vores opfattelse er, at de i den kommende tid vil fortsætte. Befolkningstilvækst og renter kan forklare stigningerne i København, men der er en risiko for, at det bliver selvforstærkende, så der købes bolig i forventning om fortsat stigende priser. Det er usundt,« fastslog Lars Rohde.

Han påpegede, at især boligmarkedet flere gange tidligere har været en kilde til ustabilitet og overophedning af økonomien.

»Det skyldes blandt andet fravær af stabilisatorer på boligmarkedet. Der er for eksempel behov for at genetablere en forbindelse mellem priser og skat. Det er ikke et spørgsmål om selve skatternes størrelse, men det er nødvendigt med en stabilisator. Det savner vi,« sagde Lars Rohde.

Men han nævner også andre muligheder for at lægge en dæmper på boligpriserne.

»Det kan også være en begrænsning af husholdningernes mulighed for at optage afdragsfrie lån, eller at begrænse långivning i forhold til indkomster. Det er ting, man har set i andre lande. Men det vigtigste er at få etableret et forhold mellem pris og skat,« sagde Lars Rohde.