Nationalbanken ser udsigt til pæne boligprisstigninger

Boligmarkedet viste i slutningen af 2013 tegn på fremgang, og Nationalbanken venter, at det fortsætter.

Danmarks Nationalbank venter årlige husprisstigninger på 2-3 pct. frem til 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er klart positivt, vurderer Nordea Kredit i en kommentar.

Øget beskæftigelse og indkomst giver ifølge Nationalbanken afsæt for højere boligpriser, hvilket til dels modvirkes af, at renterne antages at stige, skriver banken i sin marts-prognose.

På den baggrund venter banken årlige husprisstigninger på 2-3 pct. frem til 2016. Konkret skønnes det, at kontantpriserne på årsbasis vil stige 2,2 pct. i år stigende til 2,7 pct. i 2015 og 2,9 pct. i 2016. I december så banken stigninger på 1,8 pct. i 2014 og 2,9 pct. i 2015.

Boligejerne skal ifølge Nordea Kredit ikke bekymre sig om, at Nationalbanken har nedjusteret sin prognose for 2015.

- Baggrunden for nedjusteringen skyldes nemlig ikke, at Nationalbanken venter et svagere fremadrettet boligmarkedet, men snarere, at Nationalbanken venter, at boligmarkedet vil klare sig bedre i 2013 og 2014 end tidligere antaget, forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

Dermed kan man sige, at boligejerne blot har taget forskud på glæderne.

Nationalbankens forventning indebærer samtidig, at der i alle år er udsigt til, at boligpriserne vil stige med mere end den almindelige inflationen, hvorfor boligejerne ikke blot har udsigt til en nominel prisstigning men også en reel.

Får Nationalbanken ret i sin prognose, vurderer Nordea, at boligejerne godt kan begynde at glæde sig.

»I så tilfælde er der nemlig ikke blot tale om, at boligen bliver mere værd i kroner og ører i de kommende år, der er også tale om, at boligen bliver relativt mere værd end de øvrige varer og tjenesteydelser, vi omgiver os med,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

En boligejer, som realiserer sin boligs værdi i 2015 eller 2016, vil, hvis prognosen holder, kunne gå ned i storcentret og fylde flere og/eller bedre varer i sin kurv, end de varer han vil kunne få med hjem i dag, såfremt boligen blev realiseret nu.

Det skyldes simpelthen, at de stigende boligpriser ikke blot har gjort ham rigere i nominelle termer men også i reelle, konstaterer hun.