Nationalbanken sænker renten igen

Nationalbanken sænker renten med 0,15 procentpoint. Det sker efter en uge med pres på den danske krone fra udenlandske valutaspekulanter.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. Nationalbankdirektør Lars Rohde sænker renten endnu en gang.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbanken sænker de toneangivende rentesatser med 0,15 procentpoint. Det sker efter en periode med pres på den danske krone, efter Schweiz i sidste uge måtte droppe deres kursloft på schweizerfranc.

Spekulaterne har købt danske kroner i en grad, der har presset prisen på danske kroner så højt op, at man rammer Nationalbankens loft for kronens kurs overfor euroen. I kampen for at holde fastkurspolitikken har Nationalbanken måttet sælge ud af den danske krone. Men det har ikke været tilstrækkeligt, og nu har banken altså grebet til rentevåbnet. Det overrasker flere økonomer, som først havde forventet en rentenedsættelse på torsdag, hvor ECB formentlig vil lempe pengepolitikken.

»Det er usædvanligt, at Nationalbanken sænker renten før vi kender ECBs politik. Men kronen har i en længere periode været markant styrket overfor euroen. Nationalbanken har købt massivt op af udenlandsk valuta og solgt ud af kronen for at svække den. Men nu er tiden altså kommet til at gribe til rentevåbnet, og det tyder  jo på, at investorerne virkelig har kastet sig over kronen. Nationalbanken vil for alt i verden ikke drage vores fastkurspolitik i tvivl, og derfor ser vi altså nu en rentenedsættelse,« siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen.

Kronen er under angreb fra internationale valutaspekulanter

Tidligere i dag fortalte Nordeas senioranalytiker Jan Størup Nielsen at de internationale spekulanter har lugtet blod efter hjemtagningen af store gevinster i schweizerfranc, og nu går efter næste offer med fastskursaftale.

»Det er ikke en søgen mod Danmark som sikker havn, der driver det her, det tror jeg ikke på. Der skete nogle ting i sidste uge, som gør, at investorerne har fået store gevinster og nu forsøger at gøre det samme én gang til,« vurderede han.

Den danske krone har ikke været i så høj kurs overfor euroen siden 2012.