Nationalbanken sænker renten for tredje gang på 11 dage

For anden gang på blot en uge og tredje gang på 11 dage sænker Nationalbanken renten, og dermed sætter renten på indskudsbeviser endnu engang rekord.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Med virkning fra 30. januar 2015 nedsætter Nationalbanken indskudsbevisrenten med 0,15 procentpoint til -0,50 procent. Udlånsrenten, diskontoen og foliorenten holdes uændret.

Nationalbanken oplyser i en meddelelse, at rentenedsættelsen sker på baggrund af Nationalbankens køb af valuta i markedet.

»Den historiske beslutning har været nødvendiggjort af, at rigtig meget kapital er strømmet til Danmark efter den schweiziske nationalbank (SNB) i forrige uge valgte at lade francen flyde frit efter at have haft et minimum over for euroen på 1.20 siden september 2011,« skriver Nordeas cheføkonom Helge Pedersen i en meddelelse.

Det er blot en uge siden, at Nationalbanken senest sænkede renten, men Nationalbanken har altså siden da måttet intervenere for at holde kronen tilstrækkelig svag over for euroen – og beløbet har altså været så stort, at banken har fundet det nødvendigt at sætte renten markant lavere end indskudsrenten i ECB, som aktuelt er på -0,2 pct.

Både Nordea og Nykredit vurderer, at denne rentenedsættelse viser, at Nationalbanken vil gøre alt for at bevare fastkurspolitikken og altså ikke ligesom den schweiziske nationalbank fjerne grænsen over for euroen.

»Oven på den højst overraskende beslutning om at fjerne kursgrænsen i EUR/CHF har mange investorer rettet opmærksomheden mod blandt andet stabiliteten af den danske valutakurspolitik. Vi vurderer dog, at sandsynligheden for, at Danmark skifter valutakurspolitik er ikke-eksisterende. Nationalbanken vil forsvare kronens tilknytning til EUR for enhver pris,« skriver Nykredits boligøkonon Joachim Borg Kristensen i en meddelelse.