Nationalbanken sænker renten efter ECB-bazooka

Nationalbanken med direktør Lars Rohde i spidsen har netop meddelt, at man sænker sin indlånsrente med 15 basispoint til -0,35. Dermed sænkes den allerede rekordlave rente yderligere.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken har netop meddelt, at man sænker renten med 15 basispoint til -0,35. Dermed giver Nationalbanken sine allerede rekordlave renter et gok nedad.

Udlånsrenten, diskontoen og foliorenten holdes uændret. Nationalbanken oplyser, at rentenedsættelsen sker på baggrund af Nationalbankens opkøb af valuta i markedet.

Præsidenten for ECB, Mario Draghi, annoncerede tidligere på eftermiddagen, at man vil købe stort op af obligationer fra og med første marts. Det samlede program bliver på 60 mia. euro om måneden for at sætte gang i økonomien i EU og skabe mere inflation.

Det er dette træk, der nu har gjort, at Nationalbanken sænker sin rente. Det store opkøbsprogram fra ECB vil nemlig lægge pres på euroen, og da Nationalbanken har en politik om ikke at afvige for meget fra den europæiske fællesvaluta, sænker man altså nu renten.

Danske Banks Steen Bocian forventede efter Mario Draghis udmelding, at Lars Rohde ville sænke renten til -0,3 pct. Men det har Nationalbanken altså overgået.

Nationalbanken sænkede renten i mandags, hvilket var meget overraskende for de fleste, og derfor var der også spekuleret i, om vi ville se en ny omgang lempelser fra Nationalbanken i dag.

»Dagens rentenedsættelse skal blandt andet ses i lyset af det større end ventede opkøbsprogram fra ECBs side af,« skriver Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, i en analyse af dagens rentenedsættelse.

De samlede tiltag er betydeligt større end de fleste havde ventet, og det er tiltag, som der er store forventninger til kan skabe bedre tider i europæisk økonomi, som længe har været plaget af svag vækst og tårnhøj ledighed.