Nationalbanken sælger kroner for fem milliarder: Rentenedsættelse kan være på vej

For sjette måned i træk måtte Nationalbanken sælge danske kroner for at svække den over for euroen. Danske Bank forudser derfor en selvstændig dansk rentenedsættelsen inden for de kommende måneder.

Den danske krone er populær i øjeblikket, og derfor sælger Nationalbanken kroner for at holde fastkursen over for euroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto: Nationalbanken
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Træt af negative renter?

Der er desværre ingen udsigt til, at renten stiger lige foreløbig – tværtimod. Den danske krone er nemlig i øjeblikket for stærk over for euroen, og derfor kan der være en selvstændig dansk rentenedsættelse på vej.

Sådan lyder konklusionen fra Danske Bank, efter at Nationalbanken for sjette måned i træk i juli måtte sælge danske kroner for at holde den stabil over den fælles europæiske valuta. I en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag skriver Nationalbanken, at den sidste måned solgte danske kroner for 5,2 milliarder kroner i interventioner på valutamarkedet.

»Valutaopkøbet er formentlig sket først på måneden, for de seneste par uger har kronen været lige knap så stærk. Det ser vi dog som noget midlertidigt, der kan hænge sammen med, at stigende obligationskurser har øget udenlandske investorers behov for at afdække valutarisiko. Grundlæggende er kronen understøttet af Danmarks meget store betalingsbalanceoverskud,« skriver Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank, i en kommentar.

Nationalbankens vigtigste mandat er forsvaret af kronekursen. Hvis kronen bliver for svag eller stærk over for euroen, har den grundlæggende to redskaber i værktøjskassen: Den kan købe og sælge kroner, eller den kan hæve eller sætte renten ned. I øjeblikket er kronen for stærk, og den svækkes ved, at man sælger kroner eller sætter renten yderligere ned.

»Normalt vil man efter en vis tids intervention gribe til renteændringer, og vi havde faktisk forventet, at man allerede på nuværende tidspunkt havde gjort renten endnu mere negativ for at bremse udviklingen. Renten blev sat op for at forhindre en for svag krone i begyndelsen af coronakrisen, og den krise er forbi nu,« siger Danske Bank-økonomen.

I marts sidste år – lige efter Danmark lukkede ned i forbindelse med den første bølge af coronavirussen – hævede Nationalbanken renten til minus 0,6 procent fra minus 0,75 procent. I marts i år foretog banken en yderligere teknisk justering af renten, der indebar, at renten steg til minus 0,5 procent. Men ifølge Las Olsen vil det altså ikke vare længe, før vi igen er tilbage i minus 0,6 procent.

»Der er i princippet ingen grænser for, hvor mange kroner Nationalbanken kan skabe og sælge, men det giver mest mening at gøre det, hvis den stærke krone er midlertidig, og det mener vi ikke, den er,« siger Las Olsen.

»En mulighed er dog, at Nationalbanken nu ser minus 0,5 som den nedre grænse for, hvornår den rente er så negativ, at det giver for mange problemer. Det er i så fald i modsætning til, hvad den tidligere har kommunikeret. Vi ser det som mest sandsynligt, at renten bliver sat ned med 0,1 procentpoint inden for de kommende måneder,« tilføjer han.