Nationalbanken: Presset på kronen ser ud til at lette

Styrkelsespresset på den danske krone ser ud til at være lettet i hvert fald midlertidigt.

Foto: Thomas Lekfeldt. ARKIVFOTO 2013 af Nationalbankdirektør Lars Rohde- - Se RB 11/2 2015 12.38. Indtil videre er det lykkedes for Nationalbankens direktør Lars Rohde at forsvare kronen og fastkurspolitikken mod angreb udefra ved at sænke renten fire gange, så den nu hedder minus 0, 75 procent. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)
Læs mere
Fold sammen

Prisen på en euro er fredag formiddag steget til 7,4490 kr. fra det niveau på 7,4440 kr., som Nationalbanken har holdt euroen klinet til i de seneste uger. Det er samtidig det svageste niveau kronen har ligget i over for euro siden den 26. januar.

- De seneste timers bevægelse op til omkring 7,45 er naturligvis ikke stor, men i lyset af de ekstremt små udsving i kronekursen i de seneste uger, er dagens bevægelse bemærkelsesværdig, konstaterer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i et notat.

Kronesvækkelsen kommer, efter at opgørelsen af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken torsdag indikerede, at Nationalbanken solgte kroner for 2,5 mia. kr. i tirsdags. Det var væsentligt mindre end de foregående dage, hvor det har været nødvendigt at sælge kroner for omkring 15 mia. kr. for at undgå en for kraftig styrkelse af kronen.

Nationalbanken indledte sit forsvar af fastkurspolitikken efter et styrkelsespres mod den danske krone, som satte ind i midten af januar, efter at den schweiziske centralbank opgav sine bånd til euroen.

Som led i forsvaret har Nationalbanken sænket indskudsrenten af fire omgange på 18 dage senest med virkning fra den 6. februar til minus 0,75 pct.

Desuden har Nationalbanken ladet valutareserven vokse ved at møde den store efterspørgsel efter danske kroner med køb af valuta. Alene i januar voksede valutareserven med omkring 106 mia. kr.

På obligationsmarkedet stiger renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation fredag formiddag med 3 basispoint til 0,19 pct. Derimod falder den tiårige tyske rente marginalt til 0,38 pct.

Udsvinget, der sammen med kronesvækkelsen, peger på mindre interesse for danske aktiver, betyder dog endnu ikke, at styrkelsespresset på kronen er overstået, mener Jacob Graven.

- Det er endnu alt for tidligt for Nationalbanken at erklære krigen om kronen for vundet. I de kommende uger kan presset komme tilbage, men lige her og nu er der grund til at glæde sig over, at presset på kronen tager af, skriver han i notatet.