Nationalbanken overrasker og fastholder renten

Danmarks Nationalbank fastholder sin udlånsrente til 0,2 procent, selvom ECB tidligere på dagen halverede sin toneangivende rente.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Danmarks Nationalbank på Havnegade i København.
Læs mere
Fold sammen
Danmarks Nationalbank fastholder sin udlånsrente på 0,2 procent. og indlånsrenten fastholdes også uændret på minus 0,1 procent, hvilket betyder, at bankerne skal betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank.

Der var ellers ventet et rentedyk herhjemme efter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere på på dagen satte sin udlånerente ned fra 0,5 til 0,25 procent.

Dermed er renten i de 17 eurolande på det laveste niveau i euroens mere end 14 år lange historie."I lyset af at de pengepolitiske modparter – bankerne – har et stort placeringsbehov i Nationalbanken, er det de pengepolitiske indlånsrenter, der er bestemmende for pengemarkedsrenterne og for kronekursen. På den baggrund fastholder Nationalbanken de pengepolitiske rentesatser," lyder Nationalbankens begrundelse for at fastholde de danske renter.

Seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken vurderer endvidere, at Nationalbanken har valgt ikke at røre på udlånsrenten, fordi den danske krone er relativ svag i forhold til euroen.

"Endelig er det usandsynligt at udlånsrenten vil blive sat ned under 0 pct., og således er der ikke meget yderligere råderum, hvis ECB - mod vores forventning - skulle ønske at sænke renten yderligere på et senere tidspunkt," skriver seniorøkonomen i en kommentar.