Nationalbanken: Negative renter er blevet "business as usual"

Det er blevet "business as usual" med negative renter herhjemme, skriver Nationalbanken i en temaartikel om sine erfaringer med de negative renter.

Danmarks Nationalbank på Havnegade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken nedsatte i starten af året indskudsbevisrenten til minus 0,75 pct. med det formål at holde en fast kronekurs mod euro. Danmark er sammen med Schweiz dermed det land i verden med de laveste pengepolitiske renter.

- Hvor negative renter tidligere blev opfattet som et kuriosum, er de nu nærmest gået hen og er blevet "business as usual". Den negative indskudsbevisrente har ikke svækket gennemslaget fra Nationalbankens renter til renterne på pengemarkedet. Det er helt afgørende, da det er pengemarkedsrenterne, som bestemmer kronens kurs over for euro, skriver Nationalbanken.

Mens gennemslaget som nævnt betegnes som upåvirket, har der været et skift i bankens vægtning mellem intervention i valutamarkedet og ændringer af de pengepolitiske renter.

- Det skyldes, at Nationalbanken i en situation med indstrømning af udenlandsk valuta kan sælge ubegrænsede mængder af kroner. Nationalbankens salg af kroner var en vigtig faktor i relation til at holde kronens værdi fast i januar og februar 2015, hvor der var en meget stor kroneefterspørgsel fra investorerne. Derimod er der en grænse for, hvor meget renterne yderligere kan sættes ned, uddyber banken.

De danske pengeinstitutter har afholdt sig fra at lægge de negative renter over på privatkunder. Det, vurderer Nationalbanken, skyldes frygt for, at negative renter kan få nogle husholdninger til at få udbetalt deres indeståender i kontanter. Og store mængder kontanter vil indebære betydelige omkostninger for pengeinstitutterne.

- Store indlån fra erhvervsvirksomheder og institutionelle investorer som forsikringsselskaber og pensionskasser forrentes derimod i stor udstrækning negativt, påpeges det derimod.

De negative renter har også ført til historisk lave renter på realkreditlån, og renten på rentetilpasningslån med rentebinding op til og med tre år blev negativ i begyndelsen af året. Imidlertid bevirker bidrag og kursskæring dog, at det stadig koster penge at låne.

/ritzau/FINANS