Nationalbanken næsten halverer sit vækstskøn for dansk økonomi

Væksten i 2014 bliver på 0,8 procent vurderer Nationalbanken, som dermed barberer markant af det tidligere skøn, som lød på 1,5 procent.

Nationalbankdirektør Lars Rohde Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten i dansk økonomi bliver på bare 0,8 procent i år, skønner Nationalbanken, som dermed nedjusterer sin forventning fra 1,5 procent.

Også skønnet for 2015 sænkes til 1,7 procent fra 1,8.

Samtidig hæves skønnet for antallet af ledige med 3.000 i år, mens forventningerne til privatforbruget sænkes til 1,2 procent fra 1,6.

Dermed er opsvinget endnu engang udskudt en smule, set fra nationalbankdirektør Lars Rhodes stol.

Inflationsforventningerne nedjusteres for i år til  0,4 procent fra 0,6 pct. Også i 2015 nedjusteres der til 1,3 procent fra 1,6 pct, mens forbrugerpriserne fortsat vente sat stige med to procent i 2016.

Nedjusteringen kommer kun fem dage efter, at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) varslede en nedjustering af regeringens vækstskøn, når den nye prognose offentliggøres i december. Det aktuelle skøn er på 1,4 procent - dog er der ikke anledning til en ekstraordinær nedjustering, sagde Morten Østergaard i sidste uge.

Nationalbanken advarer dog mod et for ensporet blik på BNP.»Inddrages udviklingen i blandt andet husholdningernes indkomster og på arbejdsmarkedet, tegner der sig et mere positivt billede af fremgangen i økonomien, end når der isoleret fokuseres på BNP-væksten. Det er ikke usædvanligt med et ujævnt vækstforløb, især i en situation, hvor fremgangen endnu ikke er bredt funderet,« skriver Nationalbanken, som understreger, at opsvinget på ingen måde er aflyst.

»Nationalbanken forventer en styrkelse af det forsigtige opsving, der har været i gang siden 2013, og som gradvis vil blive mere selvbærende,« lyder det.