Nationalbanken: Ledigheden kan nå 200.000

International lavkonjunktur og pessimistiske banker kan sende op mod 200.000 danskere ud i ledighed, spår Nationalbanken.

Læs mere
Fold sammen
Dansk økonomi står i værste fald over en af de dybeste økonomiske kriser i efterkrigstiden, fremgår det af Nationalbankens rapport om den finansielle stabilitet i Danmark, som blev offentliggjort mandag.

Nationalbanken advarer i den nye analyse om, at en kombinationen af et kraftigt fald i bankernes vilje til at låne penge ud og en dyb international lavkonjunktur kan udløse det største tab af produktion i mere end 25 år og sende op til 200.000 personer ud i arbejdsløshed i løbet af de kommende par år. Det skriver dagbladet Børsen.

Risiko for negativ spiral
"En svagere økonomisk udvikling vil yderligere reducere virksomhedernes og husholdningernes evne til at tilbagebetale deres bankgæld, og der er risiko for en negativ spiral mellem udviklingen i den finansielle sektor og makroøkonomien," skriver Nationalbanken i den finansielle stabilitetsrapport, hvori banken også vurderer, at der er risiko for, at afmatningen i den internationale økonomi bliver stærkere end forventet.

Nationalbankens risikoscenarier for udviklingen i dansk økonomi i de kommende år betegnes som dystre af førende danske økonomer.

"Nationalbanken er i deres risikoscenarier lidt mere negative end vismændene. Det er voldsomt. Hvis du kigger på det historisk, så skal vi tilbage til 1974-1975 for at finde noget lignende," siger Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i fagbevægelsens økonomiske tænketank, AE.

 
Læs også:

Fem typer du ikke skal ansætte

Se tøjet der skader din karriere

Sådan gør du dig uundværlig på jobbet