Nationalbanken laver stor opjustering af dansk økonomi

Nationalbanken med direktør Lars Rohde i spidsen har netop offentliggjort sin kvartalslige rapport om udsigterne for dansk økonomi. Her er der en større opjustering af dansk økonomi, men Lars Rohde anbefaler regeringen at være klar til at stramme finanspolitikken.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Der er for alvor kommet gang i opsvinget, mener Nationalbanken, der er sin netop udgivede kvartalsrapport om udsigterne for danske økonomi laver en større opjustering af årets forventede BNP-vækst. Tidligere mente Nationalbanken, at væksten ville være på 1,6 pct i år og næste år, men det opjusterer Nationalbanken nu til 2,3 pct. i år og 1,8 pct. i 2018.

»Dansk økonomi går stærkt frem i øjeblikket, og der er gode muligheder for, at udviklingen kan fortsætte, selv om der er pres på dele af arbejdsmarkedet,« skriver Nationalbanken i sin analyse.

Nationalbanken vurderer, at en risiko for en overophedning af økonomien er mindre, end den var i årene op til finanskrisen, men nationalbankdirektør Lars Rohde løfter alligevel en pegefinger over for Christiansborg:

»I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke til, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en meddelelse.

»Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen,« siger han.

En konsekvens af opsvinget er, at det er blevet stadig vanskelligere for virksomheder at finde kvalificeret arbejdskraft, hvilket Nationalbanken også adresserer i sin analyse. Beskæftigelsen er steget uafbrudt, siden opsvinget tog fart i 2013, og der er god grund til at fortsætte de senere års arbejde med strukturforbedrende reformer, men det kan ikke forventes at mindske presset væsentligt på arbejdsmarkedet de nærmeste par år, mener Nationalbanken.