Nationalbanken har brugt 198 mia. kr på kronekrigen

Seneste opgørelser fra Nationalbanken viser, at det er enorme beløb banken spenderer på at holde kronekursen nede.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Det er voldsomme tal, når Nationalbanken i øjeblikket kan sælge for 20 mia. kr. på en enkelt dag, lyder det fra Jan Størup Nielsen, senioranalytiker hos Nordea, efter at den danske centralbank har offentliggjort sin seneste nettostilling.

Mens tallene fra Nationalbanken peger mod, at der i mandags var en intervention på omkring 20. mia., er der tale om 198 mia. kr., hvis man går fra miden af januar til og med i mandags.

- Det er meget store tal. I gamle dage - det vil sige inden midten af januar i år - sagde vi altid, at hvis Nationalbanken har været ude og intervenere et sted mellem 15 og 20 mia. kr., så vil den ændre renten.

- Det var den gamle tommelfingerregel, men den holder jo ikke længere. siger Jan Størup Nielsen til Ritzau Finans med henvisning til de fire rentenedsættelser, der er sket inden for ganske kort tid.

Senioranalytikeren forklarer, at nettostillingen - på trods af en smule røgslør - normalt giver en god indikation på, hvor meget Nationalbanken har interveneret i en bestemt periode.

- Vi kan ikke rigtig gå tilbage i historien og finde noget tilsvarende. Der, hvor det gik vildest for sig, var tilbage i 2008. Det var til gengæld den modsatte situation, hvor Nationalbanken var ude og købe danske kroner. Dengang købte banken for 68 mia. kr. i den måned, hvor der blev handlet mest, siger Jan Størup Nielsen.

Torsdag kan der igen komme fokus på Nationalbanken, idet der muligvis lurer endnu en rentenedsættelse fra Havnegade. Ifølge Nordeas senioranalytiker har den seneste nettostilling også kun understøttet forventningen om en lavere rente end den nuværende på minus 0,75 pct.

- Hvis banken ikke havde interveneret i mandags, kunne man sige, at der måske ikke var et lige så stort pres på kronen, og at sandsynligheden ikke var den samme.

- Men i og med at der har været så stor en intervention, så er det meget sandsynligt, at Nationalbanken sænker renten igen torsdag, siger Jan Størup Nielsen.

Analytikerne hos Nordea venter først og fremmest, at Nationalbanken vil sænke renten til minus 1,00 pct., men at der er en vis sandsynlighed for en endnu lavere rente på minus 1,25 pct.