Nationalbanken griber ind mod minusrente

Nationalbankens hæver foliorammen, og det bliver derfor endnu mere usandsynligt, at du kommer til at betale for at have penge stående i banken, siger cheføkonom i Danske Bank.

Nu griber Nationalbanken og nationalbanksdirektør Lars Rohde ind for at undgå den frygtede minusrente. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten er helt i bund, men frygten for, at privatkunder kommer til at betale for at have penge stående i banken, er rykket længere væk de sidste par uger med Nationalbankens forøgelse af foliorammen, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

»De negative renter har ikke hidtil omfattet privatkunder. Og med de ting Nationalbanken har gjort de seneste to uger, rykker det endnu længere væk,« siger Steen Bocian.

Det er den såkaldte folioramme, Nationalbanken har hævet. Først onsdag fra 37 til 145 milliarder kroner, og i dag helt op til 175 milliarder. Foliorammen er rammen for, hvor mange penge bankerne kan sætte ind i Nationalbanken til nul procent i rente.

Det er en fordel for bankerne, så længe der er negative renter på indskudsbeviser. I øjeblikket ligger den på minus 0,75 procent. Det betyder, at bankerne i princippet betaler for at have penge stående i Nationalbanken, og den regning bankerne får, kunne ryge videre til kunderne i form af minusrenter. Når foliorammen stiger, får bankerne nul procent frem for minusrente på flere af pengene, og den besparelse freder indirekte privatkunderne.

Med den anden forhøjelse af foliorammen på en uge er der ingen tegn på, at privatkunderne rammes af negative renter. Steen Bocian påpeger, at meget få banker har haft negative renter til privatkunder på brættet, og nu har Nationalbanken givet bankerne endnu mere luft.

Onsdag var det kun de store banker, der fik muligheden for at spare penge ved at få nulrente frem for minusrente, og Steen Bocians Danske Bank fik hævet foliorammen med 31,5 milliarder kroner. Mandag er Danske Banks folioramme hævet til 48,1 milliarder kroner, men en lang række andre banker har også fået mulighed for at få nul procent i rente. Det gælder blandt andre Arbejdernes Landsbank, Saxo Bank og Bank Nordik, der mandag får mulighed for at sætte penge ind til bedre rente. I alt har cirka 30 pengeinstitutter fået øget foliorammen.

Steen Bocian kalder Nationalbankens indgreb »helt efter bogen«, og ifølge ham vil den forøgede folioramme skabe mere ro for bankerne.

»Forhåbentligt gør det bankvæsnet mere solidt. Hvis bankernes indtjening bliver mindre er der en risiko for, at de vil tjene penge på mere risikovillig adfærd, og den risiko bliver mindre med Nationalbankens indgreb,« siger cheføkonomen.