Nationalbanken fastholder sine rentesatser

Mens Den Europæiske centralbank torsdag har sænket sine ledende rentesatser, fastholder Danmarks Nationalbank sine satser.

Nationalbankdirektør, formand for direktionen, Lars Rohde. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank, ECBs topchef Mario Draghi nedsatte torsdag renten på indlånsfaciliteten med 10 basispoint til minus 0,40 pct., mens Nationalbankens Lars Rohde fastholder den danske udlånsrente, indskudsbevisrente, foliorente og diskontoen.

Med fastholdelsen af Nationalbankens rentesatser indsnævres det pengepolitiske rentespænd til euroområdet fra minus 0,35 til minus0,25 procentpoint.

»Fastholdelsen sker på baggrund af Nationalbankens salg af valuta siden årsskiftet,« oplyser Nationalbanken.

Nationalbankens rentesatser fastholdes

»Den uændrede rente er en stor sejr for Nationalbanken, da det signalerer, at situationen omkring kronekursen er normaliseret efter det voldsomme pres på kronen i begyndelsen af 2015,« skriver cheføknom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar til Nationalbankens standhaftighed.

For godt et år siden måtte Nationalbanken sætte den danske rente ekstraordinært langt ned til langt under niveauet i eurozonen for at skræmme investorerne væk fra at placere penge i Danmark. Siden da er situationen normaliseret, så Nationalbanken har kunnet indsnævre renteforskellen til eurozonen. Den proces fortsætter med dagens rentenedsættelse i eurozonen. Forskellen mellem indlånsrenten hos ECB og Danmarks Nationalbank er dermed nu reduceret til 0,25 procentpoint fra 0,55 procentpoint for et år siden.

»Trods den manglende rentenedsættelse i Danmark kan danskerne glæde sig over, at det i lang tid endnu vil være ekstremt billigt at låne penge. Med ECB’s signaler om, at renten bliver holdt lav i eurozonen i langt tid endnu, vil det også være tilfældet i Danmark,« skriver Jacob Graven.

Hos Realkredit Danmark er der trøst at hente hos cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig til de danskere, der havde håbet på en dansk rentenedsættelse.

»Danske låntagere skal ikke være alt for kede af, at Nationalbanken ikke har sat renten ned i dag. De får helt automatisk glæde af den lavere rente i ECB og ECB´s opkøbsprogram, da lavere renter i Europa helt automatisk også har en afsmittende effekt på de danske renter,« skriver  han i en kommentar.

Han påpeger, at renterne - og især de helt korte renter - vil blive holdt i stram snor af ECB, og at de vil holde sig på meget lave niveauer igennem 2016 og formentlig også et godt stykke ind i 2017.