Nationalbanken blokerer udenlandske investorer

På trods af en kæmpe efterspørgsel efter korte statspapirer, har Nationalbanken onsdag valgt at sælge nul for dermed at beskytte kronen.

Nationalbankdirektør, Lars Rohde. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Butikken er åben - vi vil bare ikke sælge noget. Det er det signal, som Nationalbanken onsdag formiddag sender til udenlandske investorer.

På trods af en rekordstor efterspørgsel på de såkaldte skatkammerbeviser, har nationalbankdirektør Lars Rohde og hans kolleger nemlig valgt at sælge nul og niks ved onsdagens auktion.

Det gør de for at forsvare kronen, som for øjeblikket er under angreb fra investorer, der forsøger at presse kursen op og ud af fastkursaftalen over for euro.

»Det er interessant, at de ikke sælger noget, det er det så absolut, og det er et udtryk for, at Nationalbanken ingen interesse har i at sælge til udenlandske investorer,« siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea og tilføjer:

»Det ville heller ikke give mening, for det er meget ofte udlændinge, der lægger bud ind, og hvis de fik lov til at købe, ville det styrke kronen,« siger Jan Størup Nielsen.

Nationalbanken oplyser, at der er lagt bud ind for 5,9 milliarder kroner, hvilket er markant mere end normalt.

Ved sidste auktion for to uger siden, blev der givet bud for 1,2 milliarder kroner og solgt for 900 millioner kroner i to forskellige serier med hhv. -0,54 og -0,56 procent i rente.

Salget af skatkammerbeviser finder sted hver 14. dag og tiltrækker sig normalt ikke større opmærksomhed. På grund af presset mod den danske fastkurspolitik er salget af de korte statspapirer imidlertid kommet i fokus.

Dels fordi det ofte er internationale investorer, der køber dem, dels fordi det er et oplagt sted at købe op, efter at Nationalbanken har lukket for salget af statsobligationer.

Det blev bemærket, at Nationalbanken netop ikke lukkede ned for auktionerne af skatkammerbeviser, da man stoppede med at sælge statsobligationer sidst i januar. Det er imidlertid fuldt ud tilladt for Nationalbanken at tage imod bud, men vælge ikke at sælge.

Og det kan faktisk give god mening at holde butikken åben, selvom salget er midlertidigt stoppet, vurderer Jan Størup Nielsen.

»Umiddelbart ville det være naturligt bare at lukke ned, ligesom man har gjort med statsobligationer, men det kan være nemmere at afholde auktionerne som planlagt, men uden salg, fordi det vil gøre det lettere at starte systemet op igen, når kronen er under kontrol. Derme har man en måde at teste markedet på, inden man overvejer at åbne for salget af statsobligationer igen,« siger han.