Nationalbanken: Bitcoins er ikke penge

Flere storbanker advarer om både spekulative bobler og direkte svindel, når emnet falder på kryptovalutaen bitcoins. De store stigninger i værdien af kryptovalutaer er en »spekulativ boble«, fastslår storbanken UBS i en analyse af bitcoins og de efterhånden 100 andre kryptovalutaer i markedet.

Bitcoin og Nationalbankens direktør, Lars Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karen Breier og Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Børsen.

Danmarks Nationalbank er også klar i mælet. I 2014 sagde banken kortfattet, at »bitcoins ikke har en egentlig brugsværdi i modsætning til ædelmetaller som guld og sølv og minder således mere om glasperler«. I presseafdelingen oplyser man, at holdningen er uændret.

»Bitcoins er ikke penge, fordi der ikke er nogen udsteder bag,« fastslår Nationalbanken ifølge Børsen.

Selv om etablerede spillere på markedet advarer mod kryptovalutaer, så har bitcoins en samlet markedsværdi på størrelse med eksempelvis IBM, og siden begyndelsen af året er en enkelt bitcoin steget fra 1000 dollar til knap 6000 dollar.

Men en stigning, der overgår samtlige aktieindeks i år, imponerer ikke storbankerne. Topchefer fra blandt andet Unicredit, UBS, JP Morgan og Nationalbanken tror ikke på, at kryptovalutaen nogensinde bliver en almindelig betalingsmåde. Flere af dem mener også, at kryptovalutaen er det rene svindel.

/ritzau/FINANS