Nationalbankdirektør vil lette på finanspolitikkens speeder

Nationalbankens direktør Lars Rohde er bekymret for udviklingen på boligmarkedet og opfordrer til ikke længere at køre finanspolitikken til grænsen.

Realkreditforeningens årsmøde 2015. Med taler fra bl.a Erhvervs-og vækstminister Henrik Sass Larsen og Nationalbankdirektør Lars Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I kriseårene har det været nødvendigt, at den danske finanspolitik blev kørt til grænsen. Men den tid er slut nu.

Det siger Lars Rohde, der er direktør i Nationalbanken.

- Det er ikke længere hensigtsmæssigt at køre finanspolitikken til grænserne, som man har gjort i de senere år, siger direktøren på Realkreditforeningens årsmøde med tanke på, at den danske vækst så småt er blevet skudt i gang.

Det er flere forhold, der er godt til væksten:

- Det er de lave renter, og at den effektive kronekurs er svækket i takt med, at euroen er svækket overfor dollaren. Det er godt for konkurrenceevnen. Og samtidig ligger inflationen lav takket være den lave oliepris, siger Lars Rohde.

Men der er også en smule malurt i bægeret fra nationalbankdirektøren. Han er nemlig i stigende grad bekymret over udviklingen på boligmarkedet.

- Det gælder for så vidt priserne på ejerlejligheder i København. Vi skulle gerne undgå, at for lang tid med meget, meget lave renter sætter gang i en usund udvikling, som vi så i 2005-2007, siger Lars Rohde.

- Nationalbanken har ikke nogen holding til de samlede boligskatters niveau. Men det ville være hjælpende, hvis de ikke var destabiliserende, siger han.

I sidste uge kom Nationalbanken med sin kvartalsoversigten for første kvartal, hvor man anbefalede, at beskatningen af boliger ændres og tilpasses prisudviklingen.

Siden 2002 har man fra politisk side valgt, at ejendomsværdibeskatningen er frosset fast, og at der er grænser for, hvor hurtigt grundskylden kan stige.

Men fra Nationalbanken lyder det, at boligskatten fremover bør bidrager til at stabilisere boligpriserne og ikke blot medvirker til voldsommere konjunkturudsving.

Af kvartalsoversigten fremgår det, at banken ser prisstigninger på boliger i år og frem til og med 2015 på over 3 pct. I år ventes stigningerne i kontantpriserne at blive på 3,4 pct., mens den næste år ses på 3,3 pct. og i 2017 på 3,5 pct.