Nationalbankdirektør: Tager beslutning om buffer på december-møde

Den finansielle sektor begynder at se mere risikofyldt ud, mener Nationalbankdirektøren og derfor kan det blive nødvendigt at beordre bankerne om at lægge ekstra penge til side.

Når Det Systemiske Risikoråd holder sit decembermøde, vil det tage stilling til, hvorvidt den kontracykliske kapitalbuffer bør aktiveres. Det siger Lars Rohde, formand for rådet og direktør for Nationalbanken, mandag i en tale ved Finans Danmarks årsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Når Det Systemiske Risikoråd holder sit decembermøde, vil det tage stilling til, hvorvidt den kontracykliske kapitalbuffer bør aktiveres. Det siger Lars Rohde, formand for rådet og direktør for Nationalbanken, mandag i en tale ved Finans Danmarks årsmøde.

»Der er baggrund for, at Nationalbanken mener, at forudsætningerne for at aktivere den kontracykliske kapitalbuffer er til stede.«

»Rådet vil på sit møde i december tage stilling til, om bufferen bør aktiveres,« siger Lars Rohde.

Den kontracykliske kapitalbuffer er en regel, der blev lavet efter finanskrisen.

Såfremt tilstanden i den finansielle sektor begynder at se mere risikofyldt ud, kan regeringen beordre bankerne til at lægge ekstra penge til side, så man har penge nok på kistebunden, hvis stemningen vender.

Og det er en situationen, som ifølge Lars Rohde er til stede.

»Kreditvæksten buldrer for nærværende ikke derudaf, men vi ser, at risici er under opbygning. Renteniveauet er lavt, og risikovilligheden er høj.«

»Det skaber sammen med det økonomisk opsving stigende aktivpriser og et potentiale for kraftig kreditvækst. En rent ud sagt giftig cocktail, som kan ende med tømmermænd, hvis det fortsætter,« vurderer nationalbankdirektøren.

Det Systemiske Risikoråd kan dog ikke beslutte, at bufferen skal aktiveres, men kan henstille til, at den siddende erhvervsminister, for nuværende Brian Mikkelsen (K), aktiverer den.

At situationen er til at udløse den kontracykliske kapitalbuffer, er man dog ikke enig i hos interesseorganisationen Finans Danmark.

»Helt konkret var det en buffer, som var meget tænkt i det scenarie, hvor der kom gang i kreditmaskinen, og udlånsvæksten var overdreven, og vi synes, at vi er et stykke fra den situation.«

»Der er også baggrunden for, at vi siger, »skulle vi lige tage den lidt med ro«,« siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, på et pressemøde efter talen.

Det Systemiske Risikoråd holder møde 18. december.

/ritzau/FINANS