Nationalbankdirektør efter skarp politisk kritik af kollegaer: »Det er en del af opgaven«

De magtfulde økonomer i spidsen for verdens centralbanker er i stigende grad udsat for krads kritik fra utilfredse politikere. Det må man finde sig i, lyder det fra den danske nationalbankdirektør.

Nationalbankdirektør Lars Rohde (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Centralbanken i Europa holder renten alt for lav, og det skader de tyske opsparere. Centralbanken i USA udskød renteforhøjelser for at sminke Barack Obamas politiske eftermæle og i Storbritannien har nationalbanken været kritiseret fra begge sider af parlamentet i forbindelse med pengepolitikken efter Brexit-afstemningen.

Den politiske kritik er regnet ned over verdens mest magtfulde centralbanker i løbet af det seneste år, og kritikken er også blevet bemærket på Havnegade 5 i København, hvor den danske nationalbank holder til.

»Det er jo en del af opgaven, var jeg lige ved at sige. Vi er ikke, og vi skal ikke være, hævet over kritik på det her punkt, selvfølgelig skal vi ikke det,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde til Berlingske Business.

I modsætning til flere af sine internationale kollegaer, har Lars Rohde dog et klokkeklart politisk mandat, som er at fastholde kronekursen i forhold til euroen: Den Europæiske Centralbank, ECB, og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har derimod andre mandater som at sikre en fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet og en stabil prisudvikling. Redskaberne er at styre renten og de såkaldte kvantitative lempelser via opkøb af værdipapirer for nye penge.

Lave renter og massive opkøb af obligationer, som centralbankerne i blandt andet USA, Japan og Europa har sat i verden, har åbnet en flanke for kritik, som flere politikere har valgt at benytte sig af. Det har fået flere økonomer til at stille spørgsmål ved, om centralbankernes politiske uafhængighed er kommet under pres.

»Vi har set historisk, at hver gang politikkerne prøver at styre pengepolitikken, bruger de den til at fremme deres egen position før valg. Det skaber store økonomiske cykliske udsving,« har Azad Zangana, der er senioreuropaøkonom og strateg i den britiske kapitalforvalter Schroders, tidligere sagt til Berlingske.

Foreløbig har den danske nationalbank dog været forskånet for politisk kritik.

»I vores tilfælde er mandatet jo lysende klart. Og det leverer vi på, og så må nogle andre levere på nogle andre forhold,« siger Lars Rohde.

Mener du, at man kan tale om, at centralbankernes uafhængighed er presset?

»Ja, det kan man sikkert godt. Men det har jo heldigvis ikke været en diskussion i dansk kontekst,« siger Lars Rohde.