Nationalbankdirektør advarer mod sårbare banker

De danske banker er fortsat foruroligende dårligt polstrede, mener direktør i Nationalbanken Per Callesen.

Foto: Keld Navntoft. De danske banker er fortsat foruroligende dårligt polstrede, mener direktør i Nationalbanken Per Callesen.
Læs mere
Fold sammen

Danske banker er meget dårligt polstrede til at modstå en ny økonomisk nedtur, vurderer direktør i Nationalbanken Per Callesen på trods af, at et bredt flertal i Folketinget i midten af oktober nåede til enighed om strammere krav til landets syv største banker i de såkaldte SIFI-krav, skriver Information.

»Bankerne kører relativt tæt på kanten, og det vil de blive ved med, siger nationalbankdirektøren, der mener, at de nye krav, som blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, ikke sikrer de danske banker.

»Vi kører heldigvis med højere kapitalisering end det, vi havde før sammenbruddet, men det er ikke et regimeskifte,« siger Per Callesen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) sagde, da aftalen blev indført, at »det er helt centralt, at vi får styrket bankernes robusthed, så vi kan modstå fremtidige kriser. Med aftalen sender vi et tydeligt signal om, at vi har en stærk bank- og realkreditsektor i Danmark.«

Nationalbankdirektøren mener ikke, at han med udmeldingen blander sig i en politisk diskussion, om der bør gøres mere for at sikre, at bankerne polstrer sig bedre.

»Det er lige så meget en opfordring til bankerne selv,« siger Per Callensen, der har svært ved at se nogen ulemper ved at bankerne kapitaliserer sig bedre.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), er positiv over for debatten.

»Jeg er glad for, at Nationalbanken ikke er bange for at sige tingene, som de er. Det er nu engang sådan, at det at være velkapitaliseret, det er ganske fornuftigt,« siger han.

Hos Venstre siger erhvervsordfører Kim Andersen (V), at han »undrer sig over, at en nationalbankdirektør starter den her diskussion.«

Kim Andersen mener, at diskussionen burde være taget, inden politikerne for en måned siden blev enige om at øge polstringskravet til de store banker.