Nationalbankdirektør advarer Løkke mod finanspolitisk boomerang

Den lempelige finanspolitik der er lagt til i regeringens 2025-plan kan risikere at skabe overophedning og vil stille Danmark svagere i en kommende lavkonjunktur, advarer Nationalbankens direktør.

Lars Løkke bør trække foden fra speederen. Sådan lyder meldingen fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der onsdag fremlagde Nationalbankens kvartalsrapport. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke bør trække foden fra speederen. Sådan lyder meldingen fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der onsdag fremlagde Nationalbankens kvartalsrapport.

Trods en marginal nedjustering af vækstprognosen både i år og næste år på 0,1 procent, befinder Danmarks økonomi sig lige nu midt i et solidt opsving, lød meldingen fra nationalbankdirektøren.

Derfor kom panderynkerne til syne i Lars Rohdes ansigt, da han kom ind på finanspolitikken i regeringens nye 2025-plan, som Lars Løkke vil forsøge at få gennemført i de kommende måneder.

Den forslåede finanspolitik kan føre til »ubalance og overophedning af økonomien,« forklarede han.

Siden finanskrisen i 2008 har der været ført en lempelig finanspolitik med underskud på de nationale budgetter. Håbet med politikken er at styrke den danske vækst. Hidtil har der været lagt op til, at balancen på statsbudgetet skulle genindtræffe i 2020, så der ikke længere ryger flere penge ud af statskassen, end der går ind, men i den nye plan lægger regeringen op til, at balancen i finanspolitikken først skal indtræffe omkring 2024.

Det beslutning har man svært ved at forstå i Nationalbanken, hvor man har regnet sig frem til, at kapaciteten i dansk økonomi allerede vil være fuldt udnyttet i 2018 – seks år tidligere end regeringen genopretter balancen i finanspolitikken.

Når dansk økonomi allerede i 2018 når sit langsigtede vækstpotentiale, hvorfor så træde på speederen i yderligere seks år, spørger økonomerne sig selv i Nationalbanken.

»Det vi har anbefalet flere gange er, at finanspolitikken bør strammes op, i takt med at den ledige kapacitet i økonomien forsvinder. I det udspil der ligger til 2025-planen er det ikke længere tilfældet,« siger Lars Rohde.

Risiko for overophedning

Hvis regeringen forstærker konjunkturopgangen i en periode, hvor der allerede er rigeligt kul på de økonomiske kedler, kan det ramme økonomien som en boomerang på et senere tidspunkt, lyder advarslen.

»Det kan gøre det nødvendigt at skride ind over for en overophedning på et tidspunkt, og derudover vil det gøre det vanskeligere at lempe finanspolitikken på et senere tidspunkt - simpelthen fordi de offentlige finanser er svage,« siger Lars Rohde.

»Vores fortsatte råd er, at finanspolitikken strammes og ikke, som der er lagt op til, er lempelig i perioden frem mod 2025.«

Stærk fremgang i beskæftigelsen

Nationalbankens kvartalsrapport bekræftede også billedet af en stærk fremgang i den danske beskæftigelse. I andet kvartal 2016 kom 14.500 flere i beskæftigelse, og samtidig er ledigheden nu nede på 113.000 personer. Det betyder dog også, at der i de danske virksomheder begynder at mangle arbejdskraft i nogle sektorer.

»Vi ser som følge heraf tiltagende tegn på mangel på arbejdskraft. Det er sådan, (...) at virksomhederne, når de bliver spurgt, svarer på niveau med det de gjorde forud før overophedningen i midten af nullerne,« siger Lars Rohde.

Han forklarer, at der er grund til at følge udviklingen nøje, da mangel på arbejdskraft og stigende lønninger kan indtræffe hurtigt.

»Derfor vil et hvert tiltag, der kan øge arbejdsudbuddet i den aktuelle situation, være velkomment, og det er også det, der ligger i regeringens plan,« siger Lars Rohde.