Næststørste intervention siden euroens fødsel

Nationalbanken solgte i juli valuta for 40,2 mia. kr. på valutamarkedet. Det er det næststørste månedlige støtteopkøb af danske kroner, der er registreret siden euroens indførelse.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbanken solgte i juli valuta for 40,2 mia. kr. på valutamarkedet i såkaldte interventioner for at undgå en svækkelse af den danske krone over for euro.

Det viste tallene for valutareserven for juli.

- Det er det næststørste månedlige støtteopkøb af danske kroner, der er registreret siden euroens indførelse, konstaterer chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen.

Han opgør, at Nationalbanken nu i alt har interveneret for 143 mia. kr. siden starten af april.

De seneste måneders køb af kroner betyder, at den danske valutareserve nu er nede på 583 mia. kr. efter den i marts nåede et historisk højt niveau på mere end 737 mia. kr.

Nordea-analytikeren tør ikke gætte på, hvor langt ned valutareserven skal før andre instrumenter end intervention tages i anvendelse.

- Givet det meget store overskud på den danske betalingsbalance og udsigterne til en lang periode med ekstraordinær lempelig pengepolitik fra ECB vurderer vi, at Nationalbanken vil søge at bringe valutareserven ned mod niveauet fra årets start - dvs. i omegnen af 450-500 mia. kr, vurderer Jan Størup Nielsen.

I forlængelse heraf venter han, at det næste skridt for Nationalbanken bliver en genoptagelse af programmet for udstedelser af statsobligationer. Først hen imod slutningen af året tror han, at Nationalbanken vil gennemføre den første selvstændige danske renteforhøjelse.

Hos Sydbank venter makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen, at en renteforhøjelse kan være på trapperne.

- Ud over at salget af udenlandsk valuta i sig selv signalerer, at vi er på vej tilbage mod en normal situation, er der i juli kommet yderligere tegn på, at normaliseringen er taget til, og at en renteforhøjelse derfor kan være på trapperne, konstaterer han og tænker her på, at Nationalbanken har solgt skatkammerbeviser for næsten 6 mia.kr., og at prisen for danske kroner til levering i fremtiden er faldet betydeligt.

Chefanalytiker hos Nykredit Tore Stramer venter en renteforhøjelse til oktober.

- Trods de seneste måneders massive nedgang i valutareserven er det langt fra sikkert, at renteforhøjelsen er nært forestående. Det er således værd at huske på, at valutareserven fortsat befinder sig 133 mia. kr. over niveauet i slutningen af 2014, konstaterer han.