Når de gamle Skagen-familier strides

Når erhvervsgiganter tørner sammen, kan det få betragtelige konsekvenser for et mindre samfund som Skagen. I byen fortælles en historie om en markant uenighed mellem en af byens gamle familier, familien Karstensen på den ene side – og opkomlingen, den nyrige fiskematador Henning Kjeldsen, på den anden.

Knud Degn Karstensen, topchef i Karstensens Skibsværft og tredje generation i Karstensen-familien. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske vist kører Karstensens Skibsværft fint og har ordrebøgerne fyldt mange år frem, men skagboerne har alligevel bidt mærke i, at Henning Kjeldsen går uden om det lokale værft. Men der er måske en forklaring, som handler om ketchuppletter og ridser.

Karstensens Skibsværft har bygget flere kuttere til Henning Kjeldsen, men den seneste blev leveret for flere år siden. Fiskematadoren har bestilt sine to seneste kæmpekuttere andetsteds – først i de baltiske lande og senest i Norge. Ikke hos Karstensens, som er et af Danmarks tre største værfter og har afgørende betydning for beskæftigelsen i Skagen!

Nordjyde med temperament

En af de forklaringer, der cirkulerer i byen er, at Karstensens Skibsværft gerne ville bruge sin seneste nybygning til Henning Kjeldsen i et reklamefremstød. Det indvilgede Kjeldsen i, og den store fiskekutter blev fremvist for folket i både Skagen og Thyborøn.

Men det kom kutteren ikke igennem uden skrammer. Ketchuppletter og nøgleridser her og der betød, at Henning Kjeldsen ikke var tilfreds med kutterens tilstand ved leveringen.

Topfiguren i Karstensens Skibsværft, Knud Degn Karstensen, lovede ifølge overleveringen at rengøre og pudse kutteren, så den blev så god som ny. Men det var Kjeldsen – igen ifølge overleveringen – ikke tilfreds med. »Så god som ny« var ikke godt nok! Han havde betalt for en splinterny kutter!

Så blev Knud Degn Karstensen, topchef i Karstensens Skibsværft og tredje generation i Karstensen-familien, sur, fortælles det. Nu kunne det også være lige meget med at bygge flere kuttere til Kjeldsen. Og Henning Kjeldsen vedblev at være sur – han skulle heller ikke have flere kuttere fra Karstensens Skibsværft!

Sig ikke, at nordjyder ikke har temperament!