N. Graversen tvivler ikke på Ukraine

Læs mere
Fold sammen
- Vinder den russiskorienterede Janukovitj, bliver det business as usual. Vinder den vestligt orienterede Jusjtjenko bliver det på langt sigt bedre.

Sådan lyder den enkle politiske analyse fra adm direktør Christen Bo Justesen fra N. Graversens Metalvarefabrik A/S i Balling i Spøttrup kommune.

Og han er mere end blot en oplyst avislæser - han har satset sin virksomheds penge i et 10.000 kvm stort virksomhedshotel og i opbygningen af en tyndpladeforarbejdning i landet.

N. Graversen Metalvarefabrik A/S er en traditionel jysk metalvirksomhed med ca 125 ansatte, der specialiserer sig i tyndplader og lettere stålkonstruktioner. Salling-virksomheden er familieejet, men et generationsskifte er i gang, hvor Christen Bo Justesen, der startede som ansat direktør, har overtaget 25 pct. af aktierne.

[Folk til etablering[

Graversen har i løbet af de sidste 3,5 år afsøgt både Ukraine og Baltikum for muligheder for at etablere sig. I januar 2004 besluttede metalvirksomheden sig for, efter feasibilitystudier og andet hjemmearbejde var gjort, at satse på Ukraine. Christen Bo Justesen ville ikke risikere at påvirke den daglige drift negativt, så Graversen ansatte to personer til at arbejde med Ukraine - en ukrainer og en dansker, der havde erfaring i at etablere produktion for danske tekstilvirksomheder.

- Jeg bruger en fjerdedel af min tid på Ukraine, og vi kan ikke udsulte vores daglige drift yderligere ved at tage ressourcer derfra til etableringen. Derfor valgte vi at ansætte folk til opgaven. Udfordringen er så at involvere de andre medarbejdere i projektet, fortæller Christen Bo Justesen.

Derefter er det gået stærkt, selvom man har måttet ændre kurs i projektets gang. Mest markant i forhold til, at det ikke bare er tyndplader, det handler om - der skal også drives virksomhedshotel.

[Nødtvungen udlejer[- Vi var rundt at se på lokaler, og det ene så værre ud end det andet. Så fandt vi et tidligere garveri på 10.000 kvm i stueplan og 5 meter til loftet. Det var ikke så slemt, som meget af det andet, vi havde set - og i Ukraine betyder det, at det er det bedste. Så må man slå til, fortæller Christen Bo Justesen. Men Graversen skulle kun bruge 3.000 kvm. Løsningen var så at etablere virksomhedshotel i resten, med fokus på at få virksomheder ind, der kan skabe merværdi ved at være der sammen.

Inspirationen har bl.a. været Svenstrup-virksomheden Pumac, der har gjort det samme i Liepaja i Letland.

I øjeblikket er 30 håndværkere ved at være klar med istandsættelsen af Graversens gamle garveri i Kulykiv 20 kilometer nordvest for Lviv, Vestukraines hovedstad.

[Starter til foråret[I løbet af foråret skal NG Metal Ukraine så begynde produktionen i Kulykiv.

Man starter med 20-25 ansatte, men håber at kunne fordoble antallet i løbet af 2-3 år.

- Vi tager den mest løntunge del af vore produktion og lægger derover. Det er lige som alle de andre. Kunderne får så muligheden for at vælge om de vil fortsætte med levering fra Danmark eller vil prøve Ukraine, siger Christen Bo Justesen.

Maskinerne, som skal installeres i Kulykiv, står hjemme i Salling, hvor Graversen sidste år investerede lige så meget i nyt CNC-styret udstyr, som hele investeringen i Ukraine. De ældre maskiner vil være rentable i Ukraine, og der er ikke planer om at fyre folk derhjemme. Det første hold maskiner er allerede skibet afsted - næste omgang holder Graversen hjemme, indtil der er en afklaring på uroen. Det er indtil nu den eneste konsekvens af storpolitikken for Salling-virksomheden.Industrihotellet har været en meget positiv overraskelse.

- Vi har lejet 2.000 kvm ud til en dansk virksomhed, som flytter ind i foråret. Og vi har så mange, der har vist interesse, at vi ikke tvivler på, at det var en god idé, siger Christen Bo Justesen fra N. Graversens Metalvarefabrik A/S i Balling.