Mystik om konkursramte Hesalight: Finansierede firmakassen stifterens Mallorca-ejendomme?

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

PR-foto Fold sammen
Læs mere

Godmorgen

Vi er få timer inde i uge 7, og mange danskere sidder i fly eller busser på vej mod de sneklædte Alper.

For de tilbageblivende læsere kommer her en rejse, der ikke kræver blåt sygesikringskort, og som er næsten lige så spændende som skiløb i Frankrig; nemlig det daglige overblik fra Business over dagens 5 vigtigste erhvervshistorier:

1
Mystik om konkursramte Hesalight: Finansierede firmakassen stifterens Mallorca-ejendomme?

Den konkursramte LED-virksomhed, Hesalight, og selskabets ligeledes konkursramte stifter Lars Nørholt er atter kommet i spotlyset. Børsen skriver mandag, at der ifølge advokat og kurator i konkursboet, Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle, er blevet brugt penge fra Hesalight-kassen til at finansiere Lars Nørholts liebhaverejendomme på ferieøen Mallorca. Det fremgår af konkursbegæringer, som Børsen angiveligt er i besiddelse af.

I konkursbegæringerne konkluderer kuratoren ifølge Børsen, at Hesalight har udbetalt og overført betydelige kontante millionbeløb til den tidligere hovedejer Lars Nørholt.

»Væsentlige dele af nævnte udlån ses at være anvendt til køb af ejendomme på Mallorca. Ejendomme, som efter det oplyste i dag ejes direkte eller indirekte af Skyldneren (Lars Nørholt, red.) eller dennes ægtefælle, Sanne Nørholt,« står der i brevet fra Henrik Selchau Poulsen, som ikke har ønsket at svare på spørgsmål, skriver avisen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Han vil åbne 125 butikker i Danmark og fordoble omsætningen

Den norskejede detailkoncern Dagrofa har store planer i Danmark. Koncernen vil åbne 125 nye Meny- og Kiwi-butikker i og samtidig fordoble omsætningen til 30 mia. kr. Dagrofa planlægger at sætte sig på en fjerdedel af det danske detailmarked, og dermed vil selskabet lægge pres på Coop, Dansk Supermarked, Rema 1000, Lidl og Aldi i det stærkt konkurrenceprægede marked.

»Min drøm er, at Dagrofas samlede markedsandel bliver fordoblet fra de nuværende omkring 12,5 til 25 procent. Det har jeg sagt internt i Dagrofa. Dermed skal vores samlede detailomsætning hæves fra 15 til omkring 30 mia. kroner. Om drømmen er realistisk, må tiden vise,« siger Per Thau, der er Dagrofas topchef, til Berlingske Business.

»I løbet af de næste 10-15 år vil vi være en stor og betydende spiller på det danske detailmarked. Vi går efter at vinde store markeds­andele fra vore konkurrenter for at få vækst i omsætning og indtjening,« siger Per Thau.

3
Vil du sige, hvad du tjener?

Løn er en privat sag, mener mange, men de unge er mere åbenmundede om, hvad der tikker ind på lønkontoen hver måned, viser en undersøgelse blandt medlemmer af Ingeniørforeningen, som IDA har foretaget blandt sine medlemmer.

Tre ud af fire siger, at de ikke taler om løn med kollegerne på deres arbejdsplads, men tallene viser, at jo yngre man er, jo mere åben er man. Blandt de yngste i undersøgelsen, unge under 31 år, er der 35 pct., som taler med kollegerne om, hvad de får i løn. I den anden ende af skalaen – ældre, der er 71 år og derover – er der kun fem pct., som taler om løn med kollegerne, viser spørgeundersøgelsen, som IDA har foretaget blandt knap 20.000 medlemmer.

»Åbenhed om løn er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med ligeløn og diskrimination til livs. På alt for mange arbejdspladser er der en kultur, hvor enhver snak om løn er omgærdet af hemmelighedskræmmeri,« siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA.

4
Juicekonge scorer kvart milliard

Stifteren af Joe & The Juice, Kaspar Basse, har indkasseret mere end en kvart mia. kroner på salg af aktier i juicekæden til en amerikansk kapitalfond. Fredag præsenterede Kaspar Basses eget holdingselskab, KAB Aps, sit årsregnskab for 2016, og her fremgår det, at årets overskud lander på 288 mio. kroner.

Dermed er den karismatiske stifter reelt god for flere hundrede mio. kroner, da han for få år siden ligeledes scorede et trecifret millionbeløb, da svenske Valedo købte sig ind i kæden. Det fremgår desuden af regnskabet, at 47 mio. ekstraordinært er blevet udbetalt til stifteren.

Kaspar Basse er stadig medejer af kæden, som den svenske kapitalfond Valedo ejer størstedelen af aktierne i. Den amerikanske kapitalfond General Atlantic købte sidste år en mindre og ikke-offentliggjort post i firmaet, men der blev spekuleret i, at hele kæden blev værdisat til flere milliarder kroner.

5
Måltidskasser hitter hos danskerne

Danskerne har taget måltidskasser til sig i stor stil. Hver uge serveres op mod 400.000 måltider, med præcise opskrifter og afmålte ingredienser på de danske spiseborde, skriver Finans.

Ifølge antallet af måltidskasser fordoblet på år, og omsætningen i branchen nærmer sig en mia. kr., mens intet tyder på, at udviklingen har toppet. »Det er en bølge, som er sat i bevægelse, og det vil vokse sig større i de kommende år,« vurderer Peter Bagge-Nielsen. Han er stifter og medejer af Skagenfood, som har 17.000 kunder og tocifret vækst i omsætningen.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier stiger efter, at de frygtede konfrontationer mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den japanske premierminister, Shinzo Abe, udeblev på weekendens topmøde. I stedet blev USA's engagement i Japans sikkerhedsspørgsmål bekræftet, efter at Nordkorea i sidste uge afprøvede et ballistisk missil.

»Det var nok det bedste resultat for Japan, når man ser på, hvad investorerne havde været bekymret for. USA kunne have sagt noget aggressivt med hensyn til handel og valutakurser, men når det skal behandles af embedsmænd, reduceres risikoen for en styrket yen,« siger seniorstrateg Norihiro Fujito fra Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ifølge Ifølge Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset stiger 0,4 pct., mens Topix-indekset er oppe med 0,5 pct. I Hongkongs stiger Hang Seng-indekset med 0,5 pct. Det kinesiske Shanghai Composite er oppe med 0,6 pct., og CSI 300 stiger med 0,7 pct.

Følg nyhederne og markederne hver dag fra 7 til 18 på BUSINESS LIVE.