Mylder af nye job på vej

Det myldrer frem med nye job herhjemme og forude venter april og maj, der tidligere har været de to måneder på året, hvor der slås flest nye stillinger op. Samlet ventes beskæftigelsen at stige pænt i år.

Siden midten af 2013 er beskæftigelsen herhjemme steget med 32.000 personer og befinder sig nu på det højeste niveau i fem år. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Pilen på det danske arbejdsmarked peger nu klart opad. Der slås således langt flere ledige job op på nettet end for blot få år siden. Det er et klart signal om, at beskæftigelsen er på vej op og vil stige med 20.000 personer i år – eller måske i bedste fald langt mere.

Det er tal fra både Jobzonen og Jobindex, der viser massiv fremgang. Således slås der nu tæt ved 20.000 nye job op på nettet herhjemme om måneden, hvilket er pænt mere end de 13.000, der blev set tilbage i 2009. Det er dog fortsat betydeligt mindre end de op mod 35.000 nye job, der kom på nettet hver måned tilbage i 2007 og 2008, hvor dansk økonomi var på kogepunktet, og der opstod stor mangel på arbejdskraft.

Det er den lave rente, svage kronekurs, stigende realløn og faldende energipriser, der sammen med fremgangen på boligmarkedet og i den tiltagende vækst i udenlandsk økonomi, som er ved at fyre op under det danske arbejdsmarked.

»Vi mærker tydeligt, at virksomhederne begynder at få luft under vingerne, og forårsoptimismen spirer. April og maj er de måneder, hvor der er mest aktivitet på jobmarkedet, så mon ikke vi kommer væsentligt højere op endnu,« siger Henriette Rhod Lassen, der er administrerende direktør i Jobzonen

Administrerende direktør Kaare Danielsen fra Jobindex er enig og siger, at det er inden for næsten alle typer af arbejdskraft, at der kommer flere job.

»Det tager typisk seks måneder fra et jobopslag omsætter sig i en lavere arbejdsløshed, Så sandsynligvis vil vi til efteråret se et pænt fald i ledigheden som følge af de mange nye job, der bliver slået op nu,« siger Kaare Danielsen.

Siden midten af 2013 er beskæftigelsen herhjemme steget med 32.000 personer og befinder sig nu på det højeste niveau i fem år. Fremgangen er bredt funderet på tværs af brancher, men industrien og serviceerhvervene bidrager mest.

Bruttoledigheden er samtidig faldet til knap 133.000 personer eller tæt ved fem procent af arbejdsstyrken.Nykredit venter en stigning i beskæftigelsen på hele 35.000 personer i år, men chefkonsulent Erik Bjørsted fra AE-rådet tror kun på en optur på 20.000.

»Dansk økonomi får for tiden ganske store stimulanser fra lave renter og energipriser plus den svækkede kronekurs, så det kan godt være, at der kommer en positiv overraskelse, og beskæftigelsen kommer til at stige mere end 20.000 i år,« siger Erik Bjørsted.

En vækst i beskæftigelsen på 20.000 eller 30.000 vil være en flot fremgang, men dog langt under den stigning på 55.000 og 59.000 som beskæftigelsen voksede med i 2006 og 2007, da udviklingen var mest voldsom.

Det danske arbejdsmarked har været præget af en svag men dog støt fremgang siden bunden blev nået i slutningen af 2009. Dengang blev der lagt 12.500 nye jobannoncer på nettet. Siden er niveauet steget betydeligt og kommet op på 20.000.

Det er det højeste niveau siden oktober 2008, og det vil sige, at man skal tilbage til tiden, inden krisen for alvor tog fat i det danske arbejdsmarked for at finde et højere antal jobannoncer lagt på nettet på en måned. Så selv om tallene for den økonomiske vækst længe har skuffet, er det danske arbejdsmarked med andre ord ikke slået ud af kurs. Tal fra både Dansk Jobindex og Jobzonen tyder således på, at fremgangen i beskæftigelsen fortsætter, og at ledigheden vil komme længere ned.

Jobzonen og Dansk Jobindex er en indikator for antallet af jobannoncer i Danmark. Dansk Jobindex er baseret på en søgemaskine, der hver nat finder frem til samtlige jobannoncer annonceret på internettet, både hos jobcentrenes Jobnet, de private jobbørser og firmaernes egne hjemmesider.

Da stort set alle ledige stillinger i dag bliver annonceret på internettet, giver Dansk Jobindex et samlet overblik over udviklingen på jobmarkedet i Danmark.

Jobindex renser annoncerne for genopslag og dubletter ved hjælp af et dubletfilter, der kan genkende dubletter, også selv om dele af annonceteksten er forskellig. En jobannonce indeholder typisk omkring 1,5 stilling, og antallet af nye stillinger er derfor tæt ved 50 procent højere end antallet af annoncer.