Multinationale selskaber betaler milliarder for lidt i skat

De danske skattemyndigheder er stødt på en funklende guldåre, der kan betyde ekstraindtægter i milliardklassen til staten.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Ved at sætte kritisk lup på multinationale selskabers interne handler har Skat alene i 2008 fundet 27 sager, hvor store virksomheder samlet har opgivet 8,7 milliarder kroner for lidt i skattepligtig indkomst, skriver Politiken lørdag.

De 8,7 milliarder kroner er fundet ved at undersøge koncernernes interne handler på tværs af landegrænser. Når to virksomheder i samme koncern handler med hinanden, skal prisen, også kaldet transferprisen, være på markedsvilkår. Den skal altså svare til, at handlen foregik mellem uafhængige parter. I modsat fald kan selskabets overskud sendes ud af landet, hvorved staten mister skatteindtægter.

Derfor har Skat de senere år intensiveret granskningen af disse transferpriser for at vurdere, om virksomhedernes skattepligtige indkomst skulle forhøjes. Og med stor succes: I 2005 forhøjede man for i alt 0,9 milliarder kroner - et beløb der altså var mere end ottedoblet i 2008. I 2007 blev der forhøjet for i alt 2,1 milliard kroner, skriver Politiken.

Kæmpesag venter

Mulighederne for at skrabe penge ind til staten er så gode, at Skat har oprettet en stribe indsatsstyrker, der kun har til opgave at undersøge transferpriser.

»Det er et vigtigt område med potentiale. Det er blevet lettere for os at gå målrettet efter de store sager, hvor der er flest penge at hente, fordi der i dag stilles større krav til selskabernes dokumentation for de interne handler. Det har givet os bedre arbejdsvilkår«, siger Jesper Wang-Holm, kontorchef i Skat til Politiken.

I én af sagerne er der ifølge Skat tale om den største skattegæld i danmarkshistorien. Et unavngivent, angiveligt dansk, selskab skylder staten 3,6 milliarder kroner, fordi selskabet i et tidligere indkomstår havde fastsat transferpriserne forkert. Politiken har forgæves forsøgt at få aktindsigt i sagen, som virksomheden har anket til Landsskatteretten.

Og senest har man i Skat oplevet en stor interesse fra virksomheder, der gerne vil samarbejde med Skat, så man nu er fælles om at fastsætte transferpriserne, skriver Politiken.


Fik du læst:

Straarup får lønforhøjelse trods finanskrise

Hvordan tackler direktøren svindel?

Aktieeksperternes største fejl- og pletskud