Mr. Alternativ vil have fingrene i de 1.000 rigeste danskeres formuer

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Søren Bidstrup. Tidligere topchef for AP Pension Søren Dal Thomsen er netop blevet topchef og medejer i fondsmæglerselskabet Spektrum,
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Det er fredag, Danmark er 1-0 sejr tættere på VM i fodbold og weekenden står for døren. Alt i alt meget at glæde sig over.

1
Tidligere pensionsboss går efter de 1.000 rigeste

Det var et af de mere overraskende træk, da Søren Dal Thomsen - der har øgenavnet "Mr. Alternativ" - forlod stillingen som topchef i AP Pension i december sidste år efter seks år på posten.

Søren Dal Thomsen er netop blevet topchef og medejer i fondsmæglerselskabet Spektrum, med ham i spidsen satser selskabet, der i september blev startet af det finansielle rådgivningsfirma Kirstein, på at kapre flere af Danmarks rigeste familier som kunder. Det skriver dagbladet Børsen.

»De 100 rigeste får i forvejen god rådgivning, men vi vurderer, at der er et interessant marked i segmentet mellem 100 mio. kr. og 1 mia. kr., hvor der er ca. 1.000 familier,« lyder det fra stifter Jesper Kirstein, der forventer en vækst på »en håndfuld eller to om året«.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Dansk vejafgift kan kollidere med EU-retten

I Berlingske Business kan man i dag læse, at den kommende danske vejafgift kan vise sig at være i strid med EU-retten, fordi den er møntet på udlændinge og dermed kan diskriminere andre EU-borgere. Afgiften er nemlig tænkt som en kopi af den tyske vejafgift, der skal træde i kraft i 2019, og som er løbet ind i voldsom modstand fra nabolandet Østrig, der har truet med en sag ved EU-Domstolen.

Netop pointen med, at udlændinge skal betale for billigere biler til danskerne, var ellers mantraet, da regeringen og Dansk Folkeparti med store smil trådte ud af forhandlingslokalet og præsenterede aftalen om nye bilafgifter for to uger siden.

Men Østrig er i den grad gået i flæsket på den tyske vejafgift, og det kan også få betydning for muligheden for at lave en lignende afgift i Danmark.

Business anbefaler

Det nye Ørsted holder alle grønne døre åbne – også dem, de tidligere har lukket

Populære boliglån i drømmekurser: »Muligheden lige nu er yderst attraktiv«

Ny skattereform vil lune godt i danskernes budgetter i 2018

3
Leasingmodel for luksusbiler på vej i graven

Morgenen byder også på en knap så munter historie for den danske bilbranche. Særligt den del, der beskæftiger sig med leasing af mere luksuriøse biler. Ifølge Finans.dk, der de seneste måneder har skrevet talrige historier om leasingbranchen, har regeringens seneste lovindgreb fra i tirsdags trukket tæppet væk under leasing af drømmebiler som Porsche, Jaguar og Maserati.

Ifølge Finans.dk hænger det sådan sammen, at selskaber, der beskæftiger sig med finansiel leasing og flexleasing, i dag har mulighed for at betale forholdsmæssig registreringsafgift som andre leasingselskaber. Ordningen indebærer, at danske leasingselskaber kan nøjes med at betale en afgift svarende til den periode, som bilerne kører rundt på danske plader. Lovforslaget, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremsatte i Folketinget tirsdag, indeholder dels en nedsættelse af registreringsafgiften, dels et indgreb mod leasingbiler.

Ifølge direktør i brancheorganisationen Finans og Leasing, Christian Brandt, er det fuldstændig kan ødelægge forretningsmodellen for finansiel leasing.

4
Catalansk storbank vælger at forlade uroligt Catalonien

Den spanske storbank Sabadell har torsdag besluttet at flytte sit hovedsæde fra Barcelona i Catalonien til Alicante. Det skriver avisen El Pais ifølge Ritzau Finans, efter at bankens bestyrelse har holdt et hastemøde. Flere andre banker og virksomheder kan være på vej væk fra Catalonien. De frygter, at en catalansk løsrivelse vil sende dem uden for EU's indre marked, skriver spanske og internationale medier.

Spaniens tredjestørste udlånsbank, Caixabank, er også i gang med at undersøge at flytte hovedkvarter fra Catalonien til et andet område af Spanien, oplyser en kilde til Reuters. Caixabank er nødt til at spørge aktionærerne, før en flytning kan komme på tale. Derfor har banken også overvejet en midlertidig flytning, siger kilden.

Men at der er noget i gære bekræftes af, at den spanske regering fredag vil udstede et dekret, som vil gøre det muligt for Caixabank og andre banker at flytte hovedsæde uden at spørge aktionærerne. Det oplyser regeringskilder. Læs mere om den catalanske økonomi her.

Det skal investorerne holde øje med i dag:

Her er dagens tip fra Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden.

  • Investorerne vil i dag rette fokus mod ”kongetallet”, nemlig arbejdsmarkedsrapporten i USA, hvor vi vil blive klogere på, hvor mange jobs i USA i den forgangne måned. Tallet vil være påvirket af orkanerne, som har ramt landet på det seneste. Vi forventer derfor, at det vil komme svagere ud, end vi har set til på det seneste. Investorerne vil af samme årsag formentlig tage tallet med et gran salt denne gang, og i stedet fokusere på underkomponenterne, herunder lønvæksten.
  • Der vil fortsat være fokus på konflikten i Spanien, hvor den spanske domstol i går suspenderede et møde i det catalanske parlament på mandag. Her var det ventet, at de ville erklære deres uafhængighed. Suspenderingen gjorde, at investorerne i går åndede lettet op, og spanske aktier samt i særdeleshed de spanske banker steg i går. Det bliver i den forbindelse interessant at følge de spanske banker i løbet af i dag, da flere af dem, har annonceret at flytte hovedsæde fra Catalonien, for at sikre adgangen til EU, hvis konflikten optrappes yderligere. Vi anbefaler, at man slår koldt vand i blodet og investerer bredt i europæiske aktier.
  • Den amerikanske budgetaftale kom i går igennem repræsentanternes hus, og resten af processen i senatet vil formentlig være en formalitet. Med budgetaftalen stort set fejet af vejen, vil vi opleve fornyet optimisme hos investorerne, da vi er rykket et skridt nærmere at få den amerikanske skattereform i hus, som er den næste politiske milepæl. Det gav også positive aktiemarkeder i USA i går og med grønne tal på de asiatiske børser her til morgen, vil de europæiske investorer formentlig bære noget af optimismen med sig, og børserne i Europa vil åbne i plus senere i dag.

Det sker på markederne:

De asiatiske aktier stiger fredag morgen, efter at fornyet optimisme om de amerikanske skattereformplaner torsdag løftede Wall Street til nye højder, mens den amerikanske dollar ligger styrket, efter at indikatorer har peget på solid økonomisk vækst.

Nikkei 225 +0,2
Topix +0,1
Hongkongs Hang Seng +0,3
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi Lukket
Indiens BSE Sensex +0,5
Singapores STI +0,4
Sydney ASX 200 +0,8

Indeksværdi klokken 05.45.

Det sker i dag:

kl. 9.00: UDBUDTE BOLIGER TIL SALG I SEPTEMBER
kl. 11.00: SAS MED TRAFIKTAL FOR SEPTEMBER
kl. 14.30: NYE JOB I USA UDENFOR LANDBRUGET