Morten Østergaard forventer øget vækst: Opsvinget er i gang

Kun få timer efter vismændene udsendte deres nye prognose for dansk økonomi, følger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) nu efter. Han ser en fremgang forude, som stort set er på niveau med, hvad vismændene også venter.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Dansk økonomi er i begyndelsen af et opsving. Fremgangen er tydeligst på arbejdsmarkedet, hvor mere end 38.000 personer er kommet i privat beskæftigelse siden midten af 2013.

Både væksten og fremgangen i beskæftigelsen ventes at tage til de kommende år.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard netop har udsendt.

Her tales der om »et opsving,« efter en god afslutning på 2014, og en positive udvikling, som ventes at tage til over de kommende år.

Regeringen peger på, at det ikke længere kun er fremgangen i udlandet, der trækker – der er også kommet gang i den indenlandske efterspørgsel, hvilket ventes at løfte væksten i de kommende år.

Mere konkredt venter regeringen at væksten tager til fra 1,1 pct. sidste år til 1,7 pct. i år og 2,0 pct. i 2016. Det er stort set det samme,som de økonomiske vismænd forudser.

Sammenlignet med Økonomisk Redegørelse fra december 2014 er væksten opjusteret i 2015. Det skyldes blandt andet, at dansk økonomi nyder godt af den svage euro, lave renter og faldet i olieprisen.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard sige, at dansk økonomi er godt på vej ind i et opsving.

»Genopretningen efter krisen har været lang, men efter 1½ år med vækst og stigende beskæftigelse, lader det nu til, at fremgangen har bidt sig fast,« siger ministeren.

Han tilføjer, at Danmark er kommet stærkere ud af krisen. Der er rettet op på de ubalancer, der blev skabt under 00’ernes bobleøkonomi.

»Virksomhederne har genvundet den tabte konkurrenceevne og familiernes økonomi er sundere. Det går godt i dansk økonomi, men vores ambitioner rækker videre. Vi skal sikre, at fremgangen kan blive langvarig og holdbar – og ikke stoppes af mangel på arbejdskraft og uholdbare lønstigninger som i nullerne,« siger Morten Østergaard.

Opsvinget er tydeligt på arbejdsmarkedet. Her er beskæftigelsen i den private sektor vokset med over 38.000 personer siden midten af 2013. Den udvikling ventes at fortsætte, så endnu flere kan forlade ledighed til fordel for et job.

I landene omkring Danmark er der også fremgang. Euroområdet er begyndt at lægge kriseårene bag sig, og der ventes nu vækst over en bred kam. Fremgang i udlandet bringer fremgang herhjemme. Det forstærkes af de seneste års kraftige genopretning af den danske konkurrenceevne.