Moody's er bekymret for Kina - ser mulighed for nedgradering

Kinas økonomi vakler, mener kreditvurderingsinstituttet Moody's, som nedgradere udsigterne for den kinesiske kreditrating til "negativ" fra tidligere "stabil".

Foto: REUTERS/Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Det er den voksende gæld i landet, som får Moody's til at sætte spørgsmålstegn ved den kinesiske regerings evne til at gennemføre reformer. Den potentielle nedgradering kommer blot få dage før Den Nationale Folkekongres samles for at godkende en femårig køreplan for økonomien. De kinesiske ledere vil på folkekongressen ligeledes komme med et bud på, hvordan det kinesiske økonomi vil udvikle sig de kommende år.

»Regeringens evne til at absorbere stød er blevet mindre. Og det ønsker vi at vise med denne advarsel«, siger Marie Diron, direktør hos Moody's.

Ifølge kreditvurderingsinstituttet kan regeringens økonomiske styrke komme under pres, hvis den påtager sig en del af risikoen for statsejede selskaber, der er i økonomiske problemer.

»Statens intervention i aktie- og valutamarkederne har øget usikkerheden om ledelsens engagement i reformer«, lyder det fra Moody's ifølge Bloomberg News.

Meldingen skal også ses i lyset af bekymringen om en risiko for kapitaludstrømning samt skrumpende valutareserver. Og tegnene er der allerede - blandt andet er de kinesiske aktier ifølge Bloomberg i år faldet med 23 pct.

»Kina har bevæget sig i retning af nogle af de anbefalinger, som flere ratingbureauer har foreslået. Men det sker i ikke i det tempo, som flere ønsker. Det er en langsigtet proces - der er ingen hurtig løsning, siger Tommy Ong«, administrerende direktør i DBS Hong Kong, til Bloomberg.

Advarslen fra Moody's kommer blot to uger efter, at Standard & Poor's i et interview med Bloomberg sagde, at de stigende gældsniveauer i Kina kunne lægge pres på landets kreditværdighed.

Moody's fastholder Kinas langsigtede kreditvurdering på Aa3, da væksten i landet stadig ligge højere end i de fleste andre økonomier.