Moody's: Danmark er stadig en økonomisk duks

Moody's har gennemgået dansk økonomi igen, og kreditvurderingsinstituttet fastholder Danmarks topkarakter Aaa på trods af danskernes høje gældsætning.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at de danske husholdninger er højt forgældede, og at finanssektoren fylder forholdsvis meget i dansk økonomi. Men Danmark er stadig blandt verdens mest velpolstrede og kreditværdige økonomier, mener Moody's.

Kreditvurderingsinstituttet fastholder således Danmarks kreditkarakter på Aaa, hvilket er det højeste, man kan opnå hos Moody's, og en karakter kun ganske få andre lande kan smykke sig med. Foruden Danmark består det eksklusive selskab af Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Luxembourg, Singapore, Australien.

»Danmarks økonomi er fortsat meget stærk, understøttet af høj velstand og god økonomisk spredning,« konstaterer Vice President og Senior Credit Officer hos Moody's, Kathrin Muehlbronner, i en ny opdatering af de forhold, der ligger til grund for den danske rating.

Moody's fremhæver blandt andet, at Danmark udviser en høj grad af politisk stabilitet og har en lang tradition for konsensusbaseret politik, et højt uddannelsesniveau, et generøst velfærdssystem og samtidig et pænt overskud på betalingsbalancen.

Moody's peger på, at de danske husholdninger er blandt verdens mest gældsatte, hvilket først og fremmest skyldes realkreditlån i boligerne. Det mener kreditvurderingsinstituttet imidlertid ikke er noget, der udgør en størrre risiko for kreditværdigheden. De danske husholdningers værdier er nemlig næsten dobblet så store som gælden, og det er de mest velhavende, der skylder mest.

En svaghed i dansk økonomi er ifølge Moody's også den forholdsvis store finanssektor. Men risikoen ved det er ifølge Moody's forholdsvis, når man ser på, hvordan regeringen hidtil har styret krisen gennem bankpakker og lovregulering.

Makroøkonom hos Sydbank, Peter Bojsen Jakobsen, fremhæver Moody's toprating, fordi den sikrer, at danske husholdninger og virksomheder slipper med en lavere rente end ellers.

»Topkarakteren ændrer dog ikke ved tidens største udfordring for dansk økonomi, nemlig manglende vækst. Dansk økonomi hænger fast i sumpen, og er fortsat skrumpet i forhold til niveauet fra før den finansielle krise i 2008,« skriver han i en kommentar til Moody's rating.

Han peger på, at OECD tirsdag har offentliggjort sin halvårlige prognose for væksten i dansk økonomi, hvor væksten nedjsuteres fra 1,8 til 1,4 procent i 2015.