Mørke skyer samler sig over Storbritannien: Nu gør Brexit ondt på den almindelige brite

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: NIKLAS HALLE'N

Godmorgen,

Her har du dit daglige erhvervsoverblik. Vi skal se på planerne om at bygge en ny megaby i Saudi-Arabien og se nærmere på endnu en forestående dansk børsnotering.

Men først til dystre nyheder fra Storbritannien.

Nu begynder brexit at gøre ondt

Mere end et år efter at briterne besluttede sig for at forlade EU, begynder beslutningen for alvor at gøre ondt på landets økonomi og borgernes pengepung. Det konkluderer avisen The Guardian i en stor analyse.

For første gang siden afstemningen har den gennemsnitslige britiske familie nu færre penge mellem hænderne, når måneden er omme. Inflationen nåede sit højeste niveau i mere end fem år i september og særligt fødevarer er blevet dyrere. Det skyldes det faldende britiske pund, som har fået importpriserne til at stige. Til gengæld stiger lønningerne ikke, og dermed skrumper borgernes købekraft.

I september var væksten i detailsalget den laveste i fire år.

Samtidig har de britiske virksomheder svært ved at følge med det opsving, som skyller henover resten af Europa. Den store usikkerhed, om hvilken aftale premierminister Theresa May kan lande med de europæiske ledere, betyder, at investorerne holder sig fra at satse penge i Storbritannien. For første gang siden Brexit-afstemningen i juni 2016 vurderer de britiske direktører i industrien, at ordrerne bliver færre.

Dansk køkkensucces vil på børsen om få uger

Den danske køkkengigant TCM Group, der blandt andet står bag Tvis Køkkener og Svane Køkkenet, skal børsnoteres. Det erfarer Berlingske Business. Selskabet satser på at blive noteret inden udgangen af året.

Køkkenselskabet har sine rødder helt tilbage til 1952, hvor Tvis Køkkener blev grundlagt. Siden 2005 har selskabet været ejet af skiftende kapitalfonde. De seneste mange år har TCM Group med 300 ansatte leveret fine overskud. Alligevel bør man være opmærksom, inden man kaster sig over aktien, mener Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen.

»Efter seks år, hvor ejendomsmarkedet er gået fra at være kraftigt stigende til stratos­færisk, er der grund til at være bekymret for, om det nu er ved at kølne af. Derfor skal investorerne spørge sig selv, om ejendomspriserne har toppet, og at vi derfor kommer til at mangle en væsentlig driver i at få udskiftet køkkener,« siger han.

Business anbefaler

Saudi-Arabien vil bygge helt ny megaby til tusindvis af milliarder

Det saudiske kongedømme har annonceret, at de vil opbygge en helt ny megaby ved det røde hav. Det skriver Financial Times.

Det sker som led i en storstilet plan om at åbne økonomien op for resten af verden og blive mindre afhængige af olieproduktionen, som har gjort landet rigt over de seneste årtier.

Den nye by har indtil videre fået navnet NEOM og vil koste mere end 3.000 milliarder at opføre. Pengene skal komme fra det saudiske kongedømme, men i høj grad også fra internationale investorer.

Ifølge offentliggørelsen vil byen være mere liberal end det øvrige islamisk konservative Saudi-Arabien. Byen skal har forsynes af »ren energi«, lyder det fra den unge og magtfulde kronprins Mohammed bin Salman.

Danske pensionskasser kritiseres for at investere i Tesla

Otte danske pensionskasser har tilsammen investeret over 140 millioner kroner i den amerikanske elbilkoncern Tesla. Det viser en opgørelse foretaget af Ugebrevet A4.

Investeringerne er sket, selv om Tesla forbyder fagforeninger, giver ringe løn og har mange arbejdsulykker. Og det holder ikke, mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet professor Henning Jørgensen.

»I mine øjne bør pensionsselskaberne trække sine investeringer ud af et selskab, der undertrykker de ansatte og forbyder fagforeninger,« siger han til Ugebrevet A4.

Læs mere her.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har her udpeget tre ting, som investorerne skal have for øje i dag

 • Nu bliver det for alvor regnskabsspændende i Danmark. Jyske Bank, Novozymes, Ringkøbing Landbobank aflægger 3. kvartalstal, mens Chr. Hansen har årsregnskabsafslutning. Det gælder ikke kun for de nævnte, men også for andre selskaber: Kan de leve op til de høje forventninger efter endnu et år med store danske aktiestigninger?

 • I Tyskland er det den vigtigste og mest pålidelige økonomiindikator, IFO som står på programmet

 • I Storbritannien vil 3. kvartals Bruttonationalproduktet vise om den økonomiske vækst stadig er for nedadgående.

Det sker i dag

 • 08:00 Chr. Hansen Holding offentliggør årsregnskab

 • 08:00 Novozymes præsenterer regnskab for tredje kvartal

 • 08:00 Jyske Bank kommer med regnskab

 • 13:00 Tivoli kommer med regnskab

Det sker på markederne

De asiatiske aktiebørser har onsdag nydt godt af positive markeder i USA aftenen forinden, men generelt er stigningerne relativt afdæmpede.

 • Nikkei 225 i Japan: +0,1 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +0,7 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,7 pct.
 • China Shanghai Composite: +0,1 pct.