Møbelfabrikanter klager over statslige storindkøb

Dumping. Statens 650 millioner kroner store rammeaftale om køb af kontormøbler bør annulleres. Det mener fabrikanten Labofa Munch A/S og Foreningen Dansk Møbelindustri, som beskylder vinderne af aftalen for at have dumpet prisen.

De svenske møbelfirmaer Kinnarps og EFG Partner havde sat deres priser alt for lavt, da de tilbød sig som leverandører af kontormøbler hos Finansministeriet.

Dét er i strid med reglerne, og derfor burde Finansministeriet slet ikke have skrevet under på den 650 millioner kroner store indkøbsaftale med firmaerne, mener konkurrenten Labofa Munch.

Labofa Munch har netop sammen med Foreningen Dansk Møbelindustri indklaget de svenske aktører for Konkurrencestyrelsen. De vil have annulleret den gigantiske indkøbsaftale.

- Der er tale om ulovlig prisdumping og det accepterede Finansministeriets Indkøbssekretariat, da de fraveg egne krav i udbudsmaterialet, siger en forarget direktør Preben Nielsen for Labofa Munch.

Klagen, der blev sendt til Konkurrencestyrelsen 11. september, har skabt en intens debat i den danske møbelbranche, fortæller direktør Keld Korsager for Foreningen Dansk Møbelindustri.

- Det er temmelig barokt. Der står i udbudet, at prisen skulle veje 60 procent og design og funktionalitet 40 procent i beslutningen hos Finansministeriet. Men de har kun fokuseret på pris, siger Keld Korsager.

Han undrer sig over, at udbudet på kontormøbler i sin tid blev kørt som en hastesag hos Finansministeriet, og han mener, at den kontrakt, der siden blev indgået, går stik i mod regeringens egen politik om at støtte små innovative virksomheder.

Specielt fordi staten er tvunget til at købe på rammekontrakten.

- Vi er meget fortørnede og det sidste ord er ikke sagt i denne sag, lyder det fra Keld Korsager

Kalder det prisdumpingDe svenske vindere Kinnarps og EFG Partner sælger de samme produkter til den svenske stat som til den danske, men til betydeligt lavere priser i Danmark end i Sverige, mener Labofa Munch og Møbelindustrien

- Der er her tale om regulær prisdumping, lyder det fra Keld Korsager, der henviser til WTO-aftalen om offentlige indkøb.

Konkurrencestyrelsen vil ikke udtale sig om verserende sager, men hos EFG Partner afviser direktør Helle Dyrby alle påstande om prisdumping.

- Vi har også set alle akterne i sagen, og det fremgår, at vi var klart de dyreste, endda væsentlig dyrere end Jesper Office, siger Helle Dyrby, der er helt uforstående over for anklagerne.