Mobbede medarbejdere rotter sig sammen

En ny forening forsøger at komme voksenmobning til livs.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobning på arbejdspladsen er ikke længere kun noget, der foregår indenfor virksomhedens fire vægge.

På knap tre måneder har en privat forening for voksenmobbede fået omkring 30 medlemmer. Samtidig er stifteren bag foreningen, Gitte Strandgaard, begyndt at holde foredrag for virksomheder og deres ansatte, både offentlige og private.

”Vores mål er at udbrede kendskabet til voksenmobning, for en masse sygemeldinger og depressioner kan undgås, hvis lederne var mere opmærksomme på problemet. Ledelsen har et ansvar, men den enkelte ansatte har også et ansvar for at sige fra overfor mobning, siger hun.

Inden længe starter foreningen en hotline, hvor alle med mobbeproblemer kan henvende sig. Ifølge Gitte Strandgaard er det afgørende ikke at stå alene med problemerne på arbejdet.

Hun har selv været igennem en længere sygemelding, da hun blev mobbet af sin chef, mens hun arbejdede som hospitalspædagog.

”Det er psykisk vold, og selvom man først tror, at man kan stå imod, så ender mange med at blive så nedbrudte, at de ikke længere kan gå på arbejde. Når man bliver bagtalt eller bliver udsat for nedladende bemærkninger konstant, så kan man blive psykisk nedbrudt, hvis ikke man får sagt fra, forklarer hun.

Tror ikke på screeninger af psykisk arbejdsmiljøFlere undersøgelser fra forskellige fagforeninger viser, at mobning har godt tag i de ansatte på arbejdspladserne. En undersøgelse fra foråret viste, at hver fjerde af Frie Funktionærers medlemmer er blevet mobbet.

Hos HK Kommunal forklarer arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen, at problemet er konstant, og at det i yderste konsekvens har ført til retssager.

”Men det er et vanskeligt område, for voksenmobning er ikke anerkendt som en psykisk skade. Så vi skal ind og have vidner og vurdere sagen, hvis lederen ikke gør noget ved problemet. I nogle tilfælde er det ledelsen, der mobber.

Men Arbejdstilsynet screener jo i dag også for psykisk arbejdsmiljø?

”Ja, men de kan slet ikke nå at fange de problemer med mobning, som kan ligge meget dybt. Jeg har deltaget på nogle af de screeninger, og efter min opfattelse har de slet ikke den tilsigtede effekt, siger Niels Jakobsen.