Minusrenter i årevis: Cheføkonom forudser lave fleksrenter de næste fem år

Trods stigende inflation og et historisk økonomisk comeback er der ikke noget, som tyder på stigende renter på den korte bane. Det er godt nyt for alle danskere, der har eller overvejer et flekslån, siger cheføkonom.

Ingen rentestigninger i sigte de næste par år – sådan lyder det fra Sydbank-cheføkonom Søren Kristensen, der forudser, at det særligt vil holde renten på flekslån lav de kommende år.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal du være bekymret for stigende renter på realkreditlån?

Kigger man på de seneste inflationstal fra euroområdet, kan man være fristet til at sige »ja,« efter forbrugerpriserne i juli steg med hurtigste fart i 13 år. Men spørger man Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, er der ikke meget at frygte, især ikke hvis man overvejer eller allerede har et flekslån.

»En renteforhøjelse fra ECB er godt nok langt ude i horisonten. Ser man på, hvad investorerne forventer, så har de først om fem år indregnet en renteforhøjelse på 10 basispunkter, det vil sige fra minus 0,5 procent til minus 0,4 procent. Det vil sandsynligvis være det samme i Danmarks Nationalbank,« siger han.

»Så stigende renter er ikke noget, der sker lige foreløbigt, og det betyder også, at de lave korte renter forbliver lave og i mange tilfælde også negative. Det er godt nyt for fleksrenter for boligejere. I flekslånets løbetid tror jeg ikke, at renterne kommer til at flytte sig nævneværdigt,« tilføjer han.

Vil det sige, at jeg godt kan tage F1-lån de næste par år?

»Ja, det mener jeg, man relativt sikkert godt kan køre. Men hvis man på et tidspunkt gerne vil over i de fastforrentede lån, kan det godt være, de er steget fra de nuværende niveauer. De lange lån kan stige meget, inden de korte begynder at sprælle,« siger Søren Kristensen.

Han forudser, at i hvert fald lån som F1 og F2 vil være lave om fem år, men at F5 måske godt kan have flyttet sig.

Ved den seneste rentetilpasningsauktion i sidste uge var der også godt nyt til boligejere med flekslån. Hos Totalkredit faldt renten på F1-lånet til minus 0,24 procent fra minus 0,12 procent, mens renten fra F3-lånet dykkede til minus 0,28 procent fra minus 0,06 procent. Begge var væsentligt lavere end, hvad Totalkredit havde forventet tidligere på sommeren. F5-renten var ikke på auktion i denne ombæring.

Udsigt til højere renter på 30-årige lån

I øjeblikket er det særligt de store opkøbsprogrammer og rekordlave renter fra centralbankerne i USA og Europa, der holder boligrenterne nede. Den ultraløse pengepolitik blev introduceret i kølvandet på finanskrisen, men blev væsentligt forstærket under den første coronanedlukning i foråret 2020. Selvom økonomien på begge sider af Atlanten har lavet et historisk comeback i 2021, er der intet der tyder på, at centralbankerne er ved at sætte renterne op, selvom der er meget spekulation om, at de måske snart vil begynde at drosle ned for deres obligationsopkøb.

Den spekulation kommer på bagkant af de seneste stigninger i forbrugerpriser. I USA er inflationen i øjeblikket på over fem procent, mens den i euroområdet netop er steget til tre procent. Begge steder er det over centralbankernes ønskede målsætning om inflation på omkring to procent.

I både USA og Europa er den fremherskende fortælling, at den høje inflation er midlertidig på grund af genåbningerne efter coronanedlukningerne, hvilket indtil videre har holdt dem fra at stramme pengepolitikken.

Søren Kristensen fra Sydbank er enig i, at inflationen vil falde en smule tilbage, men forudser, at den vil stabilisere sig på et højere niveau end inden coronakrisen. Og det vil presse de lange renter op, herunder også renten på de populære 30-årige fastforrentede lån, siger han.

»De fastforrentede 30-årige lån er på vej op i 1,5 procent henover efteråret på grund af inflation og strammere pengepolitik på begge sider af Atlanten. Men det er jo stadig en billig rente,« siger Søren Kristensen.

»Hvis alt går godt i økonomien og med corona, kan den godt komme op i to procent, når vi kigger nogle år ud i tiden,« siger cheføkonomen.

I øjeblikket har det toneangivende 30-årige lån med afdrag en rente på en procent og ligger til en kurs omkring 96.